szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ szerint az Európai Unióba 2004-ben csak profi hadsereggel mehet az ország, ezért a párt el szeretné érni, hogy  2005-ben legyen az utolsó sorozás. A Honvédelmi Minisztérium által kidolgozott koncepció szerint 2006 márciusáig kell a profi hadseregre történő átállást megvalósítani. 

Az SZDSZ célja, hogy az Országgyűlés 2004-ig nyilvánítsa ki: Magyarország meg akarja teremteni az önkéntes hivatásos békehadsereget, illetve fel akarja számolni a kényszersorozás rendszerét - közölte Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A szabad demokraták szerint 2005-ben kellene lennie az utolsó sorozásnak, 2006-ban pedig már önkéntes, hivatásos békehadsereggel rendelkeznie az országnak.
A sorkötelezettség mai formájában nem más, mint modern rabszolgaság, a sorkatonák őrzési-védelmi és takarítási feladatokat végeznek a laktanyákban - mondta Gusztos Péter ügyvivő, aki szerint egyetlen napig is értelmetlen fenntartani a sorkatonaságot. "A hazaszeretetet nem lehet az értelmetlenül, feleslegesen eltöltött órák számában mérni, s a ma sorkatonai szolgálatot teljesítő fiatalok az elavult technikán nem fognak fontos harcászati tudást elsajátítani" - jelentette ki.
A Honvédelmi Minisztérium november 15-ei kollégiumi ülésén fogadta el azt a koncepciót, amely szerint 2006 márciusáig kell az átállást megvalósítani, de az is elképzelhető, hogy már korábban sem lesz szükség sorkatonák behívására. A honvédelmi tárca 45 ezer fős önkéntes haderővel számol, de azt kéri majd a kormánytól, hogy a különböző állománykategóriák létszámát rugalmasan, igényei szerint változtathassa.
November 20-án a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája közleményben szorgalmazta, hogy a teljes átállásig már csak azokat hívják be, akik "helyeslik a sorozást". "Több százezer a szóba jöhető sorkötelesek száma, figyelembe véve, hogy egy évben körülbelül 80 ezer fiú éri el a sorköteles kort, továbbá, hogy a halasztottak, elmaradtak száma is soktízezer. A hátralévő maximum 3 évben pedig összesen csak 60 ezer sorkatonát tudnak kiképezni. A jelenlegi behívási rendszerben olyanokat kényszerítenek a seregbe, akik azt nem akarják, másrészt a sorkatonaságot helyeslők, igénylők számára emiatt nem jut hely a kiképzőközpontokban" - vélekedett a liga. (MTI)

Két év alatt készült el az egyedi Ferrari Omologata

Két év alatt készült el az egyedi Ferrari Omologata

Kicsinálta a vírus a fővárosi fürdőket, csoportos létszámleépítés jön

Kicsinálta a vírus a fővárosi fürdőket, csoportos létszámleépítés jön

Frusztráció tükröződik az új Simonka-cég névadásában

Frusztráció tükröződik az új Simonka-cég névadásában