szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP-frakció a kormány kezdeményezésére azt javasolja az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának, hogy az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás keddi zárószavazására fogadja el a fideszes módosító javaslatokat. A nagyobbik ellenzéki párt három pontot nem hajlandó támogatni a normaszövegben.

Vastagh Pál, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke szerint a képviselőcsoport egységesen képviselte az engedékeny álláspontot, mert "nem pártpolitikai kérdésnek, hanem nemzeti ügynek" tekintik az alkotmánymódosítást, amelyet nem akarnak arra felhasználni, hogy a parlamenti ellenzéket "leckéztessék". A Fidesz számára "koherenciazavar miatt elfogadhatatlan" pontok a nemzetközi szervezetekhez való integrálódásról, a menedékesek, menekültek ügyéről és a miniszteri rendeletekről szólnak. 
Alkotmánymódosítás nélkül nincs EU-csatlakozás - szögezte le Vastagh, aki szerint azonban a csatlakozás miatti jogharmonizáció hosszú folyamat, sok kétharmados törvényt kell még módosítani, s ennek keretében visszatérnek még az ominózus három pontra. Mivel az ellenzéknek szakmai kifogásai nem voltak, reméli, meg tudnak egyezni ezekben a kérdésekben is; most annak érdekében kötnek kompromisszumot, hogy a koppenhágai döntést követően a csatlakozási folyamat zökkenőmentesen menjen tovább - közölte Vastagh.
A Fidesz a múlt heti, a zárószavazás előtti utolsó hárompárti egyeztetésen leszögezte: számára jelenlegi formájában elfogadhatatlan az alkotmánymódosítás szövege, amely - a három kifogásolt pontban -"árukapcsolást" tartalmaz és nem mentes a koherenciazavartól. (MTI)

Die Presse: Orbán Viktor propagandaeszköznek tekinti a labdarúgást

Die Presse: Orbán Viktor propagandaeszköznek tekinti a labdarúgást

Egy 54 éves férfi heteken át megevett napi 1,5 zacskó medvecukrot – belehalt

Egy 54 éves férfi heteken át megevett napi 1,5 zacskó medvecukrot – belehalt

Egy étteremé a világ legnagyobb ökre

Egy étteremé a világ legnagyobb ökre