szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány elfogadta a kedvezménytörvény módosításának alapelveit - jelentette be Gál J. Zoltán a kabinet idei utolsó ülését követő sajtótájékoztatón. A kormányszóvivő szerint a parlament tavaszi ülésszakának első napirendi pontjai között szerepelhet a kedvezménytörvény módosítása.

Gál J. Zoltán az elfogadott alapelveket ismertetve elmondta: a törvény a határon túli magyar kisebbségeknek nemzeti identitásuk megőrzése érdekében a kultúra és az oktatás területén biztosít támogatásokat és kedvezményeket. A törvény - a módosítások révén - nem hoz létre közjogi vagy politikai kapcsolatot Magyarország és a szomszédos országokban élő magyarok között. A szomszédos államok területén nyújtott támogatások rendszerének kialakítása az érintett állam elvi egyetértésével történik. A magyarigazolvány kizárólag a kulturális és nyelvi kötődést jelképezi, valamint a kedvezményekre való jogosultságot igazolja. Nem magyar nemzetiségű hozzátartozó részére hozzátartozói igazolvány az érintett állam egyetértése nélkül nem adható ki; a törvény hatálya az EU tagállamainak állampolgáraira nem terjed ki.
Gál J. Zoltán szerint még az idén konzultáció kezdődik az alapelvekről, és várhatóan januárban összehívják a Magyar Állandó Értekezletet a módosított szöveg egyeztetésére. A sajtótájékoztatón elhangzott: a parlament tavaszi ülésszakának első napirendi pontjai között szerepelhet a kedvezménytörvény módosítása.
Németh Zsolt, a Fidesz alelnöke azt kifogásolta a módosításban, hogy nem derül ki: mennyiben kívánja betartani a kabinet a Magyar Állandó Értekezlet legutóbbi zárónyilatkozatában vállalt alapelveket. Németh elmondta: a Fidesz a Magyar Állandó Értekezlet záródokumentumának szellemében továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy az oktatási-nevelési támogatás fő szabályként ne az érintett egyénekhez jusson el közvetlenül. "Szintén elfogadhatatlan, hogy a státustörvény hatálya ne terjedjen ki az EU leendő magyar nemzetiségű polgáraira, mivel a munkavállalás kérdésének tervezett módosításával a jogszabály egyetlen olyan rendelkezést sem tartalmaz, melyet a közösségi jog érintene" - közölte a Fidesz alelnöke. 
(MTI)

A Vidnyánszky-féle kuratórium szerint minden lépésük jogszerű és törvényes volt

A Vidnyánszky-féle kuratórium szerint minden lépésük jogszerű és törvényes volt

"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

"Egyre fokozódó ütemben fogunk lemaradni" – Filippov Gábor a HVG Teraszon

Valóságos függetlenséget csak a gazdasági függetlenség tud garantálni – Hont András a hvg360 első évéről

Valóságos függetlenséget csak a gazdasági függetlenség tud garantálni – Hont András a hvg360 első évéről