szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az észak-koreai hírügynökség közleménye szerint az ország kormánya úgy véli, nincs többé szükség az ENSZ atomellenőreinek működésére, ezért elküldik őket az országból.  A bejelentés tovább fokozza a feszültséget Észak-Korea és az USA között - írja a BBC.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi székhelyén péntek délután bejelentették, hogy Észak-Korea levélben kérte a szervezettől két szakértője visszarendelését, akik eddig a kommunista ország leállított nukleáris létesítményeit és atomprogramját ellenőrizték. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség néhány órával korábban azt jelentette: Phenjan úgy határozott, hogy távozásra szólítja fel a NAÜ két szakértőjét. A hírügynökség ismertette azt a levelet, amelyet az észak-koreai vezetők Mohamed el-Baradeinek, a NAÜ főigazgatójának küldtek. "Mivel nukleáris létesítményeink zárlatát feloldjuk, a NAÜ-ellenőrök küldetése, akik a KNDK és az Egyesült Államok (1994-es) keretegyezménye értelmében tartózkodtak Jongbjonban, természetesen véget ér. E helyzetben, amikor az ellenőrök itt-tartózkodásának már nincs indoka, kormányunk úgy határozott, hogy elküldi őket" - áll a levélben. 
Csütörtökön amúgy is tovább élesedett az USA illetve Dél- és Észak-Korea közötti feszültség, miután ismertté vált, hogy Észak-Korea új fűtőelemeket szállított a jongbjoni atomerőművet is magában foglaló nukleáris központba, hogy újraindítson egy korábban lezárt atomreaktort. Az öt megawattos, grafitfékezésű reaktor - szöuli vélekedés szerint - katonai célokra felhasználható plutónium előállítására is képes. Phenjan a reaktor újraélesztését azzal indokolta, hogy a nemrégiben beszüntetett amerikai olajszállítmányok miatt súlyos áramhiány lépett fel az országban.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter hétfőn arra figyelmeztette az észak-koreai vezetést, hogy téved, ha az Irakra összpontosuló amerikai figyelem miatt úgy érzi, továbbra is bátran törekedhet atomfegyver gyártására. Az Egyesült Államok "két regionális konfliktust is meg tud vívni egy időben" - mutatott rá Rumsfeld. Pénteken a nemrégiben megválasztott új dél-koreai elnök, Ro Mo Hjun figyelmeztette Phenjant, hogy atompolitikája veszélyeztetheti a megosztott Koreai-félszigeten megkezdődött enyhülést.
Ezzel egy időben az észak-koreai hírügynökség az Egyesült Államokat vádolta azzal, hogy konfrontációra törekszik Phenjannal. A KCNA szerint Washington valódi célja az észak-koreai rendszer megdöntése, nem pedig a nukleáris politikával kapcsolatos vita párbeszéd útján történő enyhítése. A nyilatkozat elutasította az Egyesült Államok politikáját, amely "a phenjani nukleáris program abszurd ürügyén" Észak-Korea lefegyverzésére szólít fel, hogy azután "meglepetésszerű támadást indítson az észak-koreai politikai rendszer megdöntésére". (MTI)

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is

Tíz katalizátort loptak el, majd hozzácsaptak egy biciklit is