szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentős szárazföldi erők, harci repülőgépek és logisztikai támogatás telepítését rendelte el Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a Perzsa-öbölbe. Ez jelentheti az Irak elleni háborús készülődés utolsó szakaszát - állítja szombati számában a Washington Post.

Gépesített gyalogsági csapatokról, légi utánpótlási egységekről, orvosi felszerelésekről van szó, amelyeket az elkövetkező hetekben küldik Kuvaitba, Katarba, Bahreinba és más öböl menti államokba - állítja egy magas rangú katonai felelősre hivatkozva a lap.
   

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még március előtt háborút indít Irak ellen?
A meg nem nevezett tiszt szerint átfogó telepítésről van szó, amelynek keretében "mindenből küldenek egy kicsit", a térségbe vezényelt katonák számát nem árulta el. A Comfort nevű 272 méteres kórházhajónak, amely vegyi és biológiai fegyverekkel megtámadott katonák kezelésére is alkalmas, már hétfőn útnak kell indulnia.
A Washington Post adatai szerint jelenleg 60 ezer amerikai katona állomásozik a térségben, továbbá 400 repülőgép Törökországban, Kuvaitban, Katarban, Szaúd-Arábiában, Ománban és Bahreinben. A Pentagon az elmúlt napokban további 50 ezer szárazföldi katonát értesített arról, hogy 2003 elején esetleg a Perzsa-öböl térségébe kell mennie.
Az amerikai erők telepítése az öbölbe hivatalos indoklás szerint azt a célt szolgálja, hogy "segítse a diplomáciai folyamatot és lecsökkentse az időt az elnök döntése és a hadműveletek megindítása között". Az amerikai lap szerint ezúttal a jelenleg a térségbe telepített amerikai haderő nagysága nem éri el az 1991-es Öböl-háborúban bevetett félmilliós létszámot. (MTI)

Több fontos kérdés is felmerül az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán

Több fontos kérdés is felmerül az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán

"A nevem Covid, küsztihand" - így látták íróink a tavaszi karantént

"A nevem Covid, küsztihand" - így látták íróink a tavaszi karantént

Orbán Viktor szerint a magyar ellenzék olyan, mint a kolbász

Orbán Viktor szerint a magyar ellenzék olyan, mint a kolbász