szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonytalanság uralkodott hétfőn Belgrádban a szerb államfő személye körül: világos jogi előírások hiányában nem tudni pontosan, hogy kinek kell ellátnia az elnöki teendőket, miután vasárnap lejárt Milan Milutinovics eddigi elnök ötéves megbízatása, és a nemrégiben megrendezett két elnökválasztás is eredménytelenül zárult.

Milutinovics 1997. december 29-én tette le a hivatali esküt, s egy hétre rá, 1998. január 5-én vette át hivatalát elődjétől. A szerb alkotmány és a választójogi törvény azonban nem pontosítja, hogy mikor jár le az elnök mandátuma. Belgrádban eddig mindenki azzal számolt, hogy Milutinovics megbízatása január 5-éig tart. A szerb választási bizottság titkára azonban a minap bejelentette, hogy a mandátum december 29-én jár le, s másnap, december 30-án Natasa Micics szerb parlamenti elnök automatikusan átveszi az elnöki teendők ellátását. Erre azért van szükség, mert az alacsony részvétel miatt a szeptemberi és a decemberi elnökválasztás is érvénytelen volt, így nem sikerült megválasztani Szerbia új államfőjét.
Szlobodan Vucsetics, a Szerbiai Alkotmánybíróság elnöke a B92 Rádiónak nyilatkozva kijelentette: kétségtelen, hogy ezt a posztot az új elnök megválasztásáig Natasa Micics szerbiai parlamenti házelnöknek kell betölteni. Véleménye szerint azonban kérdéses, hogyan tudja a házelnök átvenni ezt a tisztséget. Az alkotmánybíró szerint hasonló helyzet volt 1997 júliusában, amikor Szlobodan Milosevicset Szerbia elnökeként választották meg jugoszláv elnöknek.
Bojan Pajcsics, a szerb parlament alkotmányügyi bizottságának tagja az AFP hírügynökséggel közölte, hogy hétfőtől Micics látja el ideiglenesen az elnöki teendőket. Pajcics szerint egyedül ez a - DOS kormányzó pártkoalíció tagjai által uralt - bizottság hivatott értelmezni az alkotmányt. Pajcsics azt azonban nem tudta megmondani, hogy a bizottsági határozatot a parlamentnek meg kell-e erősítenie.
A szerb ellenzék elutasítja a bizottság véleményét, szerintük az alkotmánybíróság és a parlament hivatott dönteni arról, hogy ki lássa el az elnöki teendőket, ha a hivatalban lévő államfő mandátumának lejárta után nem választják meg a következő elnököt. A szerb alkotmány nem rendelkezik ilyen esetről, egyedül azt köti ki, hogy az államfőt annak akadályoztatása esetén a parlamenti elnök helyettesíti. Az ellenzék ragaszkodik ahhoz, hogy Milutinovics maradjon hivatalban, amíg megválasztják utódját.
A 39 éves Natasa Micics – aki az idén lett Szerbia történelmének első parlamenti elnök asszonya - nem kívánt mondani semmit arról, hogy hogyan és mikor veszi át az elnöki posztot, Milutinovics pedig nem hajlandó nyilatkozni a sajtónak.

15 éve gyilkolhatta meg volt élettársát, most áll bíróság elé egy férfi

15 éve gyilkolhatta meg volt élettársát, most áll bíróság elé egy férfi

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.