szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Londoni lapértesülések szerint a brit kormány az iraki háború néhány hónappal való elhalasztására kívánja rávenni Washingtont, hogy az ENSZ-fegyverzetellenőröknek legyen idejük nyilvánvaló bizonyítékokat találni Irak nemzetközi kötelezettségeinek megsértésére. Eközben egy franciországi közvéleménykutatás szerint a a franciák többsége elutasítja az Irak elleni háborút.

Magas rangú brit kormányilletékesek véleménye szerint egyelőre nincs világos jogi alap a háborúra. A CNN szerint Hans Blix, az ENSZ fő fegyverzetellenőre a szervezet Biztonsági Tanácsának arról készül beszámolni, hogy a 12 ezer oldalas iraki jelentésben számos "információs lyukat" találtak. A dokumentum december 7-i átadása óta New Yorkban szakértői csoportok vizsgálják a szöveget és az adatokat, de számos homályos pont van még mindig az iraki fegyverzetfejlesztési programokkal kapcsolatban. Blix ezért január 19-én Bagdadba utazik, hogy további kérdéseket intézzen az iraki vezetéshez.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még március előtt háborút indít Irak ellen?
A Daily Telepgraph című konzervatív brit lap arra mutat rá, hogy a brit hadsereg körében elrendelt mozgósítás ellenére a kormány háborús retorikája az elmúlt hetekben jelentősen enyhült. Jack Straw külügyminiszter a minap már csak 60-40 százalékos esélyt adott egy katonai fellépés lehetőségének. A brit miniszterelnök szóvivője szerdai sajtóértekezletén szintén azt hangsúlyozta, hogy január 27-e - amikor Hans Blixnek a BT elé kell terjesztenie az ellenőrök első átfogó jelentését - nem jelent végső határidőt a háború megindítására. A Guardian egy magát megnevezni nem kívánó államminisztert idézett, aki szerdán kijelentette: "Senki, még Tony Blair sem kezd háborút holnap csak azért, mert George Bush azt mondja: nem akarja, hogy katonái a sivatagban lebzseljenek. Jelenleg nem igazolt egy háború elindítása, és az egész kormány így érez".
   
Franciaországban két friss közvélemény-kutatási vizsgálat tanúsága szerint a franciák 66-77 százaléka elutasít egy Irak-ellenes háborút. Az Ipsos közvélemény-kutató intézet a konzervatív irányultságú Figaro felkérésére végzett felmérést. A megkérdezettek 77 százaléka - politikai hovatartozástól szinte függetlenül - szembehelyezkedett Irak esetleges megtámadásával. A háborút ellenzők között a baloldali érzelmű szavazók 84 százaléka mellett a parlamenti jobboldal híveinek 78 százaléka képviselt hasonló véleményt. Az iraki diktátor rendszerével szimpatizáló szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen táborához tartozók között 68 százalékos a háború ellenzőinek aránya. Az 1991-es öbölháború előtt pár nappal a francia közvélemény 79 százaléka vélte úgy, hogy "még jogos indok sem igazolhatja a háborút". A harci események kirobbanása utáni első körkérdés idején már 69 százalék támogatta a Kuvaitot elözönlő iraki rendszer megleckéztetését.

9500 forintos androidos okostelefonnal állt elő az Orange

9500 forintos androidos okostelefonnal állt elő az Orange

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

Hagyományos vászontetőre váltott az új BMW 4-es kabrió

Hagyományos vászontetőre váltott az új BMW 4-es kabrió