szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenlegi választási szabályok mellett nem lehet tisztességesebben lebonyolítani az országos kisebbségi önkormányzatok megválasztását - kommentálta Kaltenbach Jenő a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok  országgyűlési biztosa vasárnap az Országos Cigány Önkormányzatot (OCÖ) megválasztó elektori gyűlésen történteket.

A vasárnap hajnalba csúszó, botrányos jelenetek mellett zajló elektori gyűlésen az újonnan felálló OCÖ 53 mandátumából 52-t a Demokratikus Roma Koalíció jelöltjei szereztek meg, miután - egy kivétellel - csupán e szervezet indulói kerültek fel a szavazólapra. A rivális Lungo Drom nem vett részt a voksoláson: szimpatizánsai
előzőleg elhagyták a termet és hazautaztak, mert az Országos Választási Bizottság megalapozatlannak találta és elutasította a gyűléssel kapcsolatos panaszaikat.
A kisebbségi ombudsman úgy vélte: ha baj van, ha botrány van, az nem a jelenlévők, hanem a rendszer hibája. Az ombudsman szerint a választási rendszerrel nagyon sok baj van és ezek közé sorolta, hogy az igazságtalan. "Az a szervezet, amely például 50,5 százalékot szerez meg, hozzájut az országos kisebbségi önkormányzat összes mandátumához" - mutatott rá.
Kaltenbach szerint a körülmények is közrejátszottak az események alakulásában. Kitért arra, hogy a gyűlés helyszínén nem fértek volna el a gyűlés résztvevői, ha valamennyien megjelentek volna. Megfogalmazása szerint a legelemibb szabályokat sem lehet betartani és betartatni, ha 4500 embert "zsúfolnak össze, mint valami vágómarhákat, egy ilyen hodályban". Mint mondta, ekkora létszámot nem lehet kezelni. Hozzátette: ilyen feltételek mellett szinte megoldhatatlan feladat a szavazatok összeszámlálása is. "Ami itt történt, az a törvényhozás, és a kisebbségi választási jogszabályokat korábban előkészítők szégyene" - jelentette ki.
Kaltenbach emlékeztetett: korábban egyeztetést javasolt a belügyminiszterrel a problémák kiküszöbölése érdekében. Hozzátette: a kisebbségi önkormányzati választás-sorozat befejezését követően, várhatóan február közepe után sürgősen foglalkozni kell a kérdéssel. (MTI)
A vesztes Lungo Drom vitatja az új Országos Cigány Önkormányzat legitimitását
Kisebb, olcsóbb laptoppal jöhet ki a Microsoft jövő héten

Kisebb, olcsóbb laptoppal jöhet ki a Microsoft jövő héten

Varga: Ami eddig jól jött a gazdaságnak, most pont az lett a hátrány

Varga: Ami eddig jól jött a gazdaságnak, most pont az lett a hátrány

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban