szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig egy nappal Tony Blair erőteljes háborús figyelmeztetése után a  brit védelmi minisztérium bejelentette: újabb élőerőt és hadfelszerelést indítanak a Perzsa-öbölbe, számszerű részletekkel azonban nem szolgált. A közlemény szerint hamarosan útra kel a királyi tengerészgyalogság egyik különlegesen kiképzett egysége, amelyet "jelentős számú szállító járművel is ellátnak".

A tárca szerint a tengerészgyalogosokat egyelőre "felderítő feladatokra" küldik a térségbe, várhatóan légi úton. "Nagyarányú felszerelés-áthelyezési műveletet" is bejelentett kedden a brit védelmi tárca; az átdobásra kijelölt hadfelszerelést Németországból közúton indítják el közelebbről nem közölt irányba.
Tony Blair kormányfő hétfői, szokásos havi sajtértekezletét újabb figyelmeztetésre használta fel: Szaddám Huszeinnek van még módja tömegpusztító fegyverei békés leszerelésére, ám ha erre nem hajlandó, a nemzetközi közösség erő alkalmazásával fogja megszabadítani Irakot e fegyverektől. Blair utalt rá, hogy London az ENSZ által kijelölt kereteken belül szeretne maradni, de nem feltétlenül vár egy újabb BT-határozatra az esetleges katonai fellépés előtt. Jack Straw külügyminiszter a BBC rádiónak kedden azt mondta: a brit kormány fenntartja a jogot arra, hogy katonai akciót kezdjen Irak ellen új ENSZ-mandátum nélkül is, jóllehet "jobban szeretné, ha az ENSZ égisze alatt lehetne a végére járni az ügynek".
   
A királyi haditengerészet már a hétvégén mozgásba lendült: szombaton indult el a dél-angliai Portsmouthból a Royal Navy zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, amely egy 16 hajóból álló expedíciós flotta élén tart a Földközi-tenger keleti medencéje felé. A húsz éve nem látott mértékű brit haditengerészeti mozgósítás
célja a hivatalos London szerint hadgyakorlatokon való részvétel, de senki nem kétli, hogy az Irak elleni esetleges háború kezdetére az Ark Royal vezette kötelék is az Öbölben lesz. (MTI)

Újabb tízmilliók állása került veszélybe a koronavírus miatt

Újabb tízmilliók állása került veszélybe a koronavírus miatt

Bizonyítékot találhattak a tudósok arra, hogy folyékony víz van a Mars felszíne alatt

Bizonyítékot találhattak a tudósok arra, hogy folyékony víz van a Mars felszíne alatt

70,3 milliárdos forgalma volt tavaly a kormánykedvenc New Land Mediának

70,3 milliárdos forgalma volt tavaly a kormánykedvenc New Land Mediának