szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz május 10-én kezdődő kongresszusa lehetőséget teremthet arra, hogy a párt a Német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) hasonló szervezetté alakuljon át - hangzott el a párt elnökségének kétnapos tanácskozása után. Az átalakuló szervezet vezetésére Orbán Viktort kérték fel.

"Nyilvánvaló, hogy a Fidesz mostani átalakítása egyúttal egy későbbi nagy, a teljes jobbközepet, a nemzeti, keresztény, polgári érzelmű választóközönséget magába fogadni tudó politikai egység kiépítésének irányába vezet" - szögezte Orbán Viktor, aki szerint szerint a Fidesz kapuit "minden korábbinál szélesebbre kell tárni mind szellemi, mind személyi, mind pedig szerkezeti értelemben", s a polgári körök szellemi tőkéjét integrálni szükséges a Fideszbe.
Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Jobboldali unió alakul 2003 nyaráig?
A szervezet vezetésére kapott felkérésre Orbán csak január végén ad választ; ha az átalakítással kapcsolatos teendők az ő munkáját kívánják meg, akkor elvállalja az új szervezet vezetését -  fogalmazott. Orbán leszögezte: a párt nevét egyelőre nem kell megváltoztatni, csak ha majd egy nagyobb egység részévé válik. Az exkormányfő a Fidesz átalakításának szükségességét az ország uniós csatlakozásával indokolta: szerinte az Európai Parlamentben a magyar érdekeket csak erős bázissal rendelkező pártok képviselhetik eredményesen a különböző frakciókban. "Kicsi választási pártokkal nem lehet a magyar érdekeket képviselni" - mondta.
A szervezet átalakítását az év végéig szeretnék befejezni. Orbán Viktor, Kövér László és Áder János részvételével bizottság alakul a Fideszben, amely az átalakítással összefüggő párton belüli vitákat megszervezi, lefolytatja, és az indítványokat alapszabály-módosító javaslatokká formálja. Orbán szerint ez a munka harminc-negyven napot vesz igénybe, a kongresszust követően pedig fél év kell a tényleges átalakításhoz. A strukturális változások az év végére fejeződnek be, és elképzelhető, hogy az elvégzett munkát 2003 decemberében ismét egy kongresszus keretében értékelik - mondta Orbán. (MTI)
25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Orbán ismét megígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen