szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere - a január 10-i kormányhatározatnak megfelelően - január 31-ig tesz javaslatot a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány alapító okiratának módosítására és kuratóriumának kiegészítésére.  Medgyessy Péter miniszterelnök olvasói levélben reagált egy, az intézménnyel foglalkozó újságcikkre.

A tárca indoklása szerint az alapító okirat módosítására és a kuratórium kibővítésére azért van szükség, hogy a közalapítvány hatékonyan járuljon hozzá a XX. századi magyar történelem minél teljesebb és tárgyilagos megismertetéséhez. A kormány múlt pénteki ülésén foglalkozott a Terror Háza Múzeum támogatásával, a kuratórium kibővítésével, illetve az alapító okirat módosításával. Az alapítvány a múzeum működtetésére 100 millió forintos póttámogatást kap a költségvetésből erre az évre.
"Csúnya és alattomos csapdát állított a jobboldal" a Terror Házával, "amibe balliberális barátaim szépen bele is sétáltak" - olvasható Medgyessy Péter olvasói levelében, amelyet a 168 óra című hetilapnak írt. A kormányfő levelében a lap főszerkesztőjének előző heti cikkére reagál, amelyben Mester Ákos a miniszterelnök által tett - szerinte a jobboldalnak szóló - gesztusokat kifogásolja. Medgyessy Péter - a Terror Háza Múzeum támogatásával kapcsolatos magatartása miatti bírálatra reflektálva leszögezi: való igaz, hogy a Terror Háza kisajátítása már korábban megtörtént, de ez nem jogalap ahhoz, hogy így is maradjon. Vélekedése szerint "balliberális barátai" felháborodtak és mindent elvetettek, ahelyett, hogy a jóval közösséget vállaltak volna és csak a hamisságot kifogásolnák. "Ahelyett, hogy arról szóltak volna: bizony pótolni kellene a hiányokat, mert a huszadik század diktatúrái és terrorjai sorából a fehérterrort, a nácizmust, a fasizmust, a holokausztot nem lehet kihagyni" - fogalmaz a miniszterelnök. (MTI)

Nincs még téliesítve a kiskunhalasi járványkórház

Nincs még téliesítve a kiskunhalasi járványkórház

Holnaptól már nem éri meg az éves autópálya-matrica idénre

Holnaptól már nem éri meg az éves autópálya-matrica idénre

Az Apple mellé állt a bíró a Fortnite-ügy meghallgatásán

Az Apple mellé állt a bíró a Fortnite-ügy meghallgatásán