szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jacques Chirac francia köztársasági elnök hétfőn megjelent interjújában kizárja országának részvételét egy esetleges Irak elleni háborúban, ha a beavatkozásra nincs külön ENSZ-felhatalmazás.

Chirac a berlini Die Welt hétfői kiadásának nyilatkozott, s kijelentette: egy katonai beavatkozáshoz szükség lenne "a Biztonsági Tanács külön határozatára, amelynek a fegyverzetellenőrök jelentésére kellene épülnie". Franciaország mindenképpen meg fogja őrizni "ítéletalkotásának korlátozatlan szabadságát" - hangsúlyozta Chirac. "Németország és Franciaország egyaránt fontosnak tartja, hogy az iraki problémát multilaterális keretek között, a nemzetközi jog figyelembevételével kezeljék, s hogy Irakot az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1441-es határozatában lefektetett folyamatnak megfelelően fegyverezzék le" közölte a francia elnök.
Felfogása ellentétben áll az amerikaival. Colin Powell amerikai külügyminiszter a müncheni Süddeutsche Zeitung hétvégi számában azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok mindig is világossá tette: újabb ENSZ-határozat nélkül is cselekedni fog, amennyiben az a szilárd véleménye, hogy Irak rendelkezik még tömegpusztító fegyverekkel, vagy újabbakat akar gyártani. Powell véleménye szerint az amerikai álláspont alátámasztására a nemzetközi jog bőséges alapot biztosít, az ENSZ-határozatok (Irak általi) megszegésén alapul. Az amerikai diplomácia vezetője mindehhez azt is hozzátette, nagyon is tudatában van annak, hogy a világ számos országa újabb határozatot látna szívesen, újabb intézkedések jogi alapjaként, "s mi nagyon komolyan vesszük aggályaikat". (MTI)
Romániában hirtelen csökkent a napi fertőzöttek száma

Romániában hirtelen csökkent a napi fertőzöttek száma

Itt a hivatalos hangulatvideó a Samsung rajongóknak szánt telefonjáról

Itt a hivatalos hangulatvideó a Samsung rajongóknak szánt telefonjáról

Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?

Hogyan különböztethetem meg a koronavírust a sima megfázástól?