szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Önként feladta magát a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Milan Milutinovics, a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt szerb köztársasági elnök, miután 2002. december 29-én lejárt elnöki mandátuma. Milutinovics a kormány gépén érkezett Hágába, ahol gépkocsival vitték az ENSZ fogdájába.

Milutinovicsot az NT parancsnoki felelőssége alapján a koszovói albán polgári lakosság sérelmére 1999-ben elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolja. A bíróság együtt emelt vádat Milutinovics, valamint Szlobodan Milosevics volt jugoszláv és szerb elnök, Nikola Sainovics volt jugoszláv miniszterelnök-helyettes, Dragoljub Ojdanics egykori vezérkari főnök és Vlajko Stojiljkovics néha szerb belügyminiszter ellen. Az ügyészség együtt kívánja a bíróság elé állítani Milutinovicsot, Sainovicsot és Ojdanicsot.
A szerb és a jugoszláv kormány kezességet vállal Milutinovicsért a törvényszéknél, hogy a per kezdetéig szabadlábon védekezhessen. Belgrád ugyanilyen garanciákat nyújtott Sainovicsért és Ojdanicsért, mivel mindketten ugyancsak önként álltak az NT elé. A törvényszéki tanács méltányolta a jótállást, de az ügyészségi panasz után a fellebbviteli tanács megmásította a döntést. A belgrádi sajtó szerint Milutinovics védelmét John Livingston ismert brit ügyvéd látja el két szerbiai ügyvéd, Miladin Papics és Radoje Stefanovics segítségével.
A hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való együttműködésért felelős tanács hétfői közleménye szerint Milutinovics önkéntes távozásával  teljesítette a törvényi és a hágai bíróság alapszabályából eredő kötelezettségét, példát mutatva ezzel az NT többi, szökésben lévő vádlottjának. (MTI)

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

Ismét 800 felett a fertőzöttek száma, 8-an meghaltak

Spiegel: Sikeres Orbán politikája a demokrácia leépítésére

Spiegel: Sikeres Orbán politikája a demokrácia leépítésére