szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy belgrádi bíróságon megkezdődöt a tizenegy évvel ezelőtti sjeverini mészárlás ügyében indított per: a Bosszúállók nevű halálosztag négy tagját azzal vádolja az ügyészség, hogy 1992. október 22-én elraboltak és lemészároltak tizenhat boszniai muzulmánt. Szemtanúk vallomása szerint az emberrablásban legalább kilencen vettek részt, de a belgrádi bíróság csak négy gyanúsított ellen emelt vádat.

A vádlottak padján ül Dragutin Dragicsevics és Gyorgye Sevics, míg két másik vádlott, Milan Lukics és Oliver Krsmanovics felett távollétükben ítélkeznek, mivel mindketten szökésben vannak. Lukics ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék is vádat emelt a boszniai háborúban elkövetett háborús bűncselekmények miatt, a szerbiai hatóságok pedig egy másik emberrablással is gyanúsítják.
A vádirat szerint a négy vádlott a Bosznia területén tevékenykedő, Lukics parancsnoksága alatt állott Bosszúállók nevű halálosztagnak volt a tagja. 1992. október 22-én Szerbia területén, Mioce falunál útját állták egy délnyugat-szerbiai autóbusznak, leszállítottak a járműről tizenhat muzulmán vallású jugoszláv állampolgárt, akiket kamionnal a délnyugat-boszniai Visegradba szállítottak és kegyetlenül megkínoztak. Ezután a Drina partján, a helybéliek szeme láttára lemészárolták a muszlimokat, a holttesteket pedig a folyóba dobálták.
Dragicsevics a per első napján hallgatással védekezett, s csak annyit közölt, hogy semmi sem igaz abból, ami a vádiratban szerepel. Gyorgye Sevics ezzel szemben beismerte, hogy Lukics hívására részt vett az "akcióban", de fogalma sem volt róla, hogy emberrablás készül,  nem vett részt a kínzásokban és a gyilkosságokban, a Drina parti mészárlásról pedig az újságokból értesült. (MTI)
Önként áll a hágai Nemzetközi Törvényszék elé a volt szerb elnök

Letesztelték koronavírusra a teljes mezőhegyesi ménesbirtokot

Letesztelték koronavírusra a teljes mezőhegyesi ménesbirtokot

Itt a második hullám, visszatért az operatív törzs

Itt a második hullám, visszatért az operatív törzs

Újra szólhat valami a Civil Rádió helyén

Újra szólhat valami a Civil Rádió helyén