szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Külügyminisztérium megköszönte azt a szakértői véleményt, amelyet Mádl Ferenc köztársasági elnök készíttetett jogászokkal Günter Verheugen bővítési biztosnak a kedvezménytörvény új tervezetét bíráló leveleléről, de úgy véli, a kedvezménytörvény államközi intézése a tárca feladata.

Mádl Ferenc arra kereste a választ, hogy vajon megfelel-e az Európai Unió és a nemzetközi jog normáinak az a levél, amelyet Verheugen írt Medgyessy Péter kormányfőnek, bírálva a kedvezménytörvény új szövegtervezetét.
Verheugen szerint a törvény még új formájában sem eurokonform, mivel még a módosító csomag bizonyos passzusait is úgy lehet értelmezni: Magyarország politikai kapcsolatot kíván létesíteni a szomszédos országokban élő kisebbségeivel, márpedig ez Brüsszel megítélése szerint sérti a környező államok szuverenitását. A bővítési biztos szerint a magyarigazolvány küllemében hasonlít az útlevélre vagy a személyi igazolványra, s ez szintén politikai kapcsolatra utal.
A napokban elkészül a válasz Eduard Kukan levelére is, amelyet a szlovák külügyminiszter a múlt héten írt magyar partnerének, Kovács Lászlónak. „A magyar külügyminiszter változatlanul kész találkozni szlovák kollégájával a kedvezménytörvény ügyében, és reméli, hogy a közeli jövőben lesz alkalom erre. A Külügyminisztérium véleménye szerint egy magyar-szlovák kormányközi kisebbségi vegyes bizottsági ülés nem helyettesítheti a kétoldalú találkozót” - mondta Tóth Tamás külügyi szóvivő. (MTI)

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk

Orbán: Visszatérnek az akciócsoportok

Orbán: Visszatérnek az akciócsoportok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok