szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iraki ellenzék által kiszivárogtatott dokumentumok szerint Bagdad olyan anyagokat fejleszt, amelyek vegyi fegyverek hatásának kivédésére alkalmasak.

A BBC birtokába jutott dokumentumok új, a kémiai hadviselés elleni öltözetről számolnak be és arról, hogy a katonák között atropin nevű, az ideggáz hatását ellensúlyozó vegyi anyagot osztanak ki. Az Iraki Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki tömörülés hajók megtámadásának részletes tervét is tudatta a BBC-vel.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még március előtt háborút indít Irak ellen?
Közben az Egyesült Államok annak ellenére is bízik az esetleges Irak elleni katonai akció nemzetközi támogatásában, hogy Franciaország, Németország, Oroszország és Kína is aggályait fejezte ki a támadással kapcsolatban. "Nem hiszem, hogy attól kéne tartanunk: egyedül leszünk kénytelenek végigcsinálni” - fogalmazott Colin Powell amerikai külügyminiszter.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkező Franciaország, Németország és Oroszország a katonai akcióval szembeni fenntartásainak adott hangot a hét folyamán. Vladimir Putyin orosz államfő Bush amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során elmondta: az iraki szituáció megítélésében a fő kritériumnak  annak kell lennie, hogy mit találnak a fegyverzetellenőrök, akik január 27-ére készítik el jelentésüket.
Az Egyesült Államok és néhány szövetségese közti növekvő nézetkülönbség gátolhatja a megegyezést az Irak elleni következő lépést illetően. Powell elmondta, hogy az Egyesült Államok figyelmesen áttanulmányozza majd a fegyverzetellenőrök jelentését, egyeztet a szövetségesekkel, de újra jelezte: az USA nem vár a Biztonsági Tanács beleegyezésére Irak megtámadásához. „Ha nem találunk békés megoldást és az ENSZ nem cselekszik - bár, remélem ez nem következik be -, akkor az Egyesült Államok fenntartja a jogot, hogy azt tegyen, amit megfelelőnek lát az érdekei védelmében” - mondta Powell. 

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Senki nem veszi fel a telefont az oltásügyi forródróton

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Gulyás: szerdáig még 400 ezer oltás lesz

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak