szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank gyakorlatilag azt jelentette be, hogy az idei évre feladta az inflációs célt - vélték kedden londoni befektetési elemzők azután, hogy Járai Zsigmond jegybankelnök azt mondta, az idei cél teljesülésére az MNB befolyása - az idő rövidsége miatt - minimális, és a monetáris politika alakításánál elsősorban a 2004-es és azt követő célokat kell szem előtt tartani. Az elemzők eltérően vélekedtek a pénzügypolitika várható további irányáról.

Adam Slater, a Credit Agricole Indosuez kelet-európai makroelemzője szerint az MNB már az elmúlt hetekben "fokozatosan csökkentette elkötelezettségét" a 2003 végi inflációs cél tartása mellett, és Járai Zsigmond hétfői nyilatkozata csak megerősíti ezt. Az idei évre adott hivatalos előrejelzést gyakorlatilag 12 hónappal áthelyezték: tekintve, hogy mi ment végbe a forint árfolyamában az utóbbi időszakban és a bérek terén is, "az MNB csak azt a realitást ismerte el, hogy a 2003-as év végi célkitűzés egyre irreálisabbá vált még saját előrejelzési modellje alapján is" - mondta.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
A januári 12 havi infláció 5 százalék felett lesz?
Slater szerint az inflációs cél dátumának kitolása után ebben az évben gyakorlatilag kizárható a pénzügypolitikai szigorítás, sőt a kamatcsökkentés is elképzelhető, hiszen már nem kell agresszíven védeni az inflációs célt. Az elemző ettől nem vár erősebb forintleértékelődést, de azt is valószínűtlennek nevezte, hogy a valuta visszatér a két-három héttel ezelőtt mért szintekre. "A forint jó eséllyel a 240-250 forint/euró közötti sávban marad, amivel a kormány nagyon meg lesz elégedve" - vélte Slater, aki decemberre 5,0 százalékos 12 havi inflációt jósolt, vagyis fél százalékponttal magasabbat az eredeti célsáv tetejénél.
Dwyfor Evans, a Bank of America piaci elemzője szerint az idei év elejét inflációs szempontból változatlanul a magas olajárak és a magas reálbér-emelkedés uralja Magyarországon, s különösen "belezavar a képbe" az iraki helyzet. A kényszerű 2 százalékpontos kamatcsökkentéssel együtt ez oda vezetett, hogy az MNB feladta az idei év végi inflációs célt - jelentette ki Evans, aki szerint az is az idei decemberi 4,5 százalékos cél feladására utal, hogy most jelent meg először hivatalosan 2004 vége mint inflációs célkitűzési időpont.
A 2004-es év végi célkitűzés hangsúlyozásával Járai Zsigmondnak valószínűleg a kamatemelés halasztása volt a célja - vélte az elemző. A korábbi várakozás az volt, hogy az MNB inkább előbb, mint később ismét kamatot emel. Ez most kitolódni látszik, mert 12 hónappal kitolták az inflációs célt is - mondta a Bank of America szakembere. Evans szerint az MNB-t valószínűleg aggasztja az is, hogy a forint ismét 242-243 forint/euró körül jár, így a jegybank nem nagyon akar kamatot emelni, nehogy a forint 240 alá erősödjön vissza. "Később azonban majd szigorítani kell, éppen azért, hogy tartani lehessen a most 2004-re tett inflációs célt" - vélte az elemző. (MTI)

Tóta W.: Piroska és a nácik

Tóta W.: Piroska és a nácik

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Az állami Eximbank jogerősen pert vesztett a Lánchíd Palota ügyében, 800 milliót fizet

Az állami Eximbank jogerősen pert vesztett a Lánchíd Palota ügyében, 800 milliót fizet