szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyetlen jelöltként induló Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) eddigi elnökét választották meg ismét a szervezet vezetőjének vasárnap az RMDSZ Szatmárnémetiben tartott VII. kongresszusán. Az alapszabályzat módosításaként a kongresszus eltörölte a tiszteletbeli elnök funkcióját, amelyet 1990 óta Tőkés László református püspök töltött be.

A tanácskozás zárónapján tartott elnökválasztások a 415 jelen lévő küldött közül 326 Markó Béla mellett, 68 ellene szavazott. "A szervezet ereje abban van, hogy mindenkinek lehetőséget kell adni véleménye kinyilvánítására. Ilyen értelemben köszönöm az igen és a nem szavazatokat is. Ígérem, hogy vezetésem alatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben helye lesz az igennek és a nemnek egyaránt, helye lesz minden olyan áramlatnak, amely most a kongresszuson megnyilvánult" - hangsúlyozta Markó a szavazás után. Az elnök szerint az RMDSZ erejét mutatta egyebek között az is, hogy a romániai magyarság számára két legfontosabb ország miniszterelnöke jelen volt a kongresszus megnyitóján.

A szavazást megelőző elnökjelölti programbeszédében Markó a Romániai Magyar Szövetség legfontosabb feladatának a szülőföld visszaszerzését, a visszaszerzett szülőföld megtartását, valamint Erdély és ezen belül a magyarság modernizálását nevezte. "Ha politikai egységünket megtartjuk, van esélyünk ezt az évszázadot a javunkra fordítani, ha pedig elhitetjük egymással, hogy erre már nincsen szükség, akkor folytatódik az, ami 1919-ben vagy talán még azelőtt elkezdődött" - mondta.

A kedvezménytörvény módosításával kapcsolatosban a kongresszus azt a határozott meggyőződését fejezte ki, hogy a törvény beilleszthető az európai uniós gyakorlatba. A törvénynek jelentős szerepe van a nemzeti önazonosság megőrzésében, a kisebbségi sorban élő nemzeti közösségek hátrányos helyzetének enyhítésében, szülőföldjükön való boldogulásukban. Az RMDSZ kongresszusa kiállt amellett, hogy az érintett országokkal és az európai intézményekkel folytatott konzultációk eredményeként módosításra kerülő kedvezménytörvény új formájában is őrizze meg lényegét: minél több lehetőséget és támogatást biztosítson az önazonosság megőrzéséhez mindazoknak, akik állampolgárságuktól függetlenül magyarnak vallják magukat, és akik közös anyanyelvük és kultúrájuk révén egy nemzeti közösséget alkotnak.

Az alapszabályzat módosításaként a kongresszus eltörölte a tiszteletbeli elnök funkcióját. Az MTI-nek nyilatkozó Markó Béla szerint illúzió azt hinni, hogy egy politikai szervezetben egyetlen személy elláthatja a felülemelkedés és az erkölcsi ítélkezés feladatát úgy, hogy nem keveredik bele a napi politikai csatározásokba. Mint mondta, erre az sem volt képes, aki eddig ezt a tisztséget viselte. "Valószínűleg más sem lenne képes, mert ezt nem is egyetlen embernek kell ellátni, hanem az egész közösségnek, s ezen belül is a civil társadalomnak. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy a funkció megszüntetésekor a személyről is szólt a szavazás" - hangsúlyozta. Markó szerint az eddigi tiszteletbeli elnök nem tudta, nem is akarta azt az utat választani, amelyen haladva a Romániai Magyar Demokrata Szövetség eljutott oda, hogy mára Románia és az egész térség politikai életének fontos szereplője lett. "Ő már réges régen nem tudta a szövetség egészét vállalni. A szövetségen belül egy irányzatot vállalt" - mondta Markó, aki szerint ezzel feloldódott egy ellentmondás. Úgy vélte, nagyon helyes Tőkés László püspöknek az a döntése, hogy az RMDSZ tagja marad, mivel így lehetősége lesz arra, hogy továbbra is az általa választott irányzatot képviselje.

Tőkés László 1990 óta volt az RMDSZ tiszteletbeli elnöke. A püspök a szatmárnémeti kongresszus előestéjén jelentette be, hogy tiltakozásul felfüggeszti tiszteletbeli elnöki tevékenységét a szövetségben. "Nem én tértem el az RMDSZ irányvonalától, hanem az RMDSZ hivatalos irányvonala tért el attól az értékrendtől, szellemiségtől, programtól és célkitűzésektől, amelyek kezdetben jellemezték. Nem én vonultam ki az RMDSZ-ből, hanem az RMDSZ szorított ki magából. Nem tehetek róla, ha úgy is értelmezhető a magatartásom, hogy az utam az RMDSZ-ből kifelé vezet" - nyilatkozott erről Tőkés.

Tőkés szerint az RMDSZ már elérte csúcspontját, innen a hanyatlás következik. Ereje addig tart, amíg a jelenlegi román és magyar kormány fenntartja. "A román kormánynak valószínűleg nem sokáig lesz szüksége az RMDSZ-re. A magyar kormánynak viszont szüksége van rá, s az RMDSZ-nek is szüksége van magyar kormányra. Ez a kölcsönösségi viszony még felpumpálhatja az RMDSZ-t egy pár évig. De annál nagyobb lesz a robaj, amellyel összeomlik" - jósolta.

Toró T. Tibor, az RMDSZ-en belüli radikális ellenzéknek tekintett, Tőkés Lászlóhoz is kötődő Reform Tömörülés nevű platform elnöke az MTI-nek kijelentette: "Olyan új mozgalmat szeretnék kezdeményezi, amely továbbra is az egységes képviselet újraépítéséért kíván harcolni". A Reform Tömörülés tavaly decemberben úgy döntött, hogy nem vesz részt a szövetség kongresszusán, mivel annak összehívását a belső választások elmaradása miatt törvénytelennek tekinti. Toró úgy fogalmazott, hogy a Reform Tömörülés új stratégiáját majd csak a platform hamarosan összeülő kongresszusa fogalmazza majd meg, annyi azonban egyértelműen megállapítható, hogy egy homogén, központosított pártban igen nehezen találnák meg a helyüket.
A kongresszus döntése értelmében a szövetség belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsát az eddigitől eltérő módon újítják meg. A testület tagjainak több mint felét a területi szervezetek választják, s a szervezetek joga annak eldöntése, hogy közvetlen vagy közvetett szavazási módszert alkalmaznak. (MTI)
RMDSZ-kongresszus: Medgyessy szerint a szervezet egysége a magyarság érdeke

Varga Judit: Azonnal mondjon le az Európai Bizottság alelnöke

Varga Judit: Azonnal mondjon le az Európai Bizottság alelnöke

Kosárlabda-szövetség: Ha van 8 egészséges játékos, akkor ki kell állni meccsre

Kosárlabda-szövetség: Ha van 8 egészséges játékos, akkor ki kell állni meccsre

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?