szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NATO állandó tanácsa - a tizenkilenc tagország, köztük Magyarország nagykövete - a szövetség brüsszeli székházában ül össze, hogy az iraki válság ügyében a törökországi előkészületekre adott francia, német és belga vétó miatt kialakult patthelyzet megoldását megkísérelje. A nap folyamán intenzív informális tárgyalások folytak a tagállamok képviselői között, a formális ülés összehívását hat órára halasztották. Colin Powell amerikai külügyminiszter közben felszólította a NATO-t, hogy "tegye meg, amit kell" Törökország támogatására az iraki konfliktus kirobbanása esetén.

"Remélem, hogy a NATO megteszi, amit kell Törökországért a következő 24 órán belül" - mondta az amerikai külügyminiszter a szenátus költségvetési bizottsága előtti meghallgatáson. Powell hangsúlyozta, hogy az észak-atlanti szövetség 19 tagja közül 16 egyetért a segítségnyújtásra vonatkozó javaslatokkal, Franciaország, Németország és Belgium akadályozta meg a Törökország védelmét szolgáló indítványok elfogadását.
A NATO tanácsa előtt fekszik határozathozatalra az a tervezet, amely szerint a szövetség megindítaná bizonyos katonai készenléti intézkedések tervezését, amelyeket iraki katonai konfliktus esetén hajtanának végre. Franciaország, Németország és Belgium azonban addig nem akar hozzájárulni életbe léptetésükhöz, amíg reményt látnak a békés megoldásra, Irak békés leszerelésére. Brüsszeli megfigyelők szerint nem valószínű, hogy a három ország már kedden feladná ellenállását, mert Franciaország és Németország az orosz elnök, Vlagyimir Putyin bevonásával hétfőn Párizsban új közös tervet fogalmazott meg Irak leszerelésére ENSZ-csapatok kiküldésével. Putyin hétfőn Jacques Chirac elnökkel tárgyalt, s utána olyan közös francia-német-orosz közös kezdeményezésről adtak ki nyilatkozatot, amelynek jegyében az Irakban végzett ENSZ-ellenőrzések fokozását, az ellenőrök csapatának személyi és technikai megerősítését javasolják, hogy háború nélkül le lehessen szereltetni Irak tömegpusztító fegyvereit.
Nagy-Britannia mereven elveti az iraki ENSZ-fegyverellenőrök számának növelését célzó német-francia-orosz felhívást. Jack Straw külügyminiszter a londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) kedd délutáni fórumára összeállított előadásában - amelyből előzetesen részletek váltak ismertté - azt írta: ha Szaddám Huszein nem változtat magatartásán, az ENSZ-ellenőrök feltáró lehetőségeinek "ezerszeres javítása sem lenne elég ahhoz, hogy biztonsággal megállapítsuk: Szaddám Huszein iraki elnök leszerelte tömegpusztító fegyvereit".
Irak elutasítja azt a német-francia elképzelést, hogy az ENSZ kéksisakosokat, békefenntartó erőket küldjön az ország területére, a világszervezet követelésének engedve azonban beleegyezik abba, hogy a fegyverzetellenőrök használhassák az U-2-es amerikai felderítő repülőgépeket, valamint francia és orosz repülőgépeket az ország felett végzendő légi megfigyelésre. (MTI)
Hírek Irak: Belgium nem a török, hanem az amerikai követelésekre mondott nemet

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Meghallgatta a Lego a gyerekek kérését: száműzi a műanyag csomagolásokat

Lemondott Perkáta Fidesz által is támogatott polgármestere

Lemondott Perkáta Fidesz által is támogatott polgármestere

Furcsa hiba a Twitteren: véletlenül mindig pont a fehér embereknek kedvez a képszerkesztő

Furcsa hiba a Twitteren: véletlenül mindig pont a fehér embereknek kedvez a képszerkesztő