szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Finomítania kell a vagyongyarapodással kapcsolatos lekérdezési módszerén az adóhivatalnak" - nyilatkozta az APEH elnöke azt  követően, hogy tegnap elismerték, kértek adatokat utazási irodáktól a nagyobb összegű nyaralásokra befizetőkről.

Király László György, az APEH elnöke pénteken elmondta: az adózás rendjéről szóló törvény nem teszi lehetővé a hivatal számára, hogy minden 300 ezer forint feletti utazóról adatokat kérjen. A törvényi szabályozás szerint ugyanis ilyen formában nem juthatnak olyan magánszemélyek adataihoz, akik nem minősülnek adózónak. Finomítani kell ugyan a módszeren, de az adóhivatal nem akar lemondani a vagyongyarapodással kapcsolatos információszerzésről, például az utazási irodáknál sem - jelentette ki az APEH-elnök. Az adó-, illetve az adóalap ellenőrzése érdekében ugyanis nem csak konkrét ellenőrzéskor lehet adatokat kérni. "Az ellenőrzés önmagában nem büntetés, az adóhivatal nem néhány százaléknyi, hanem nagyságrendi különbségek esetén vizsgálódik" - tette hozzá a hivatal elnöke, s kijelentette, véleménye szerint a drágább utakon résztvevők többsége megkeresi az ahhoz szükséges pénzt.
Pterfalvi Attila adatvédelmi biztos értelmezése szerint az utazási irodáktól való adatgyűjtésre nem minden alkalommal van felhatalmazása az APEH-nek. Ugyanakkor Hajdú Miklósné,  a hivatal operatív főosztályának vezetője  elmondta: az adózás rendjéről szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az adóhivatal ilyen formában is kérjen adatokat a vagyonszerzés vizsgálatára, s az APEH él is ezzel a lehetőségével már több éve. "Adatszolgáltatási kötelezettsége egyébként nemcsak az utazási irodáknak van" - tette hozzá a főosztályvezető.
Az adóhivatal február 20-ig közzé fogja tenni ellenőrzési irányelveit, amelyek mindenki számára elérhetők lesznek. Ebben egyebek mellett kiemelt célként szerepel, hogy figyelni kell azokra az aktív kereső korban lévőkre, aki nem adnak be adóbevallást. (MTI)
Hírek Az APEH elismerte az utazási irodáktól történő adatgyűjtést

Donald Trump meghekkelte az adórendszert, de most saját tornya omolhat rá

Donald Trump meghekkelte az adórendszert, de most saját tornya omolhat rá

Az eddigi legrégebbi római vértet találták meg régészek, ráadásul ott, ahol nem is számítottak rá

Az eddigi legrégebbi római vértet találták meg régészek, ráadásul ott, ahol nem is számítottak rá

A könyvkiadók Dúró Dórának: El a kezekkel a könyvektől!

A könyvkiadók Dúró Dórának: El a kezekkel a könyvektől!