szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fővárosi szocialisták nem szavazzák meg a költségvetési tervezetet, miután Demszky Gábor főpolgármester korábban levélben közölte az érintett miniszterekkel: a fővárosi önkormányzat nem kíván részt venni a 4-es metró megépítésében. Mandur László, az MSZP fővárosi szervezetének elnöke szerint a főpolgármesternek "nem leveleznie kellene a kormánytagokkal", hanem már rég el kellett volna juttatnia a 4-es metró finanszírozásáról szóló javaslatot a kormányhoz.

Demszky Gábor budapesti főpolgármester tegnap bejelentette, hogy kormánytámogatásra szorul a BKV Rt. és a 4-es metró, mivel a főváros csak így tudja elfogadni idei költségvetését. A főpolgármester levelet írt a kormányfőnek, a pénzügyi és a gazdasági miniszternek arról, hogy a főváros teljesen átadná a metró finanszírozását az államnak (megközelítőleg 300 milliárd forint). Demszky kiemelte: ha évekre előre tudnák, hogy a kormány milyen terheket vállal, illetve mit vállal át a fővárostól a metróépítés költségeiből, akkor könnyebb lesz kompromisszumokat kötni az idei önkormányzati költségvetés elfogadásánál.
Mandur László szerint azonban Medgyessy Péter nem leveleket vár, hanem szakmailag kidolgozott javaslatot igényel a metrófinanszírozásról, ami - mondta - hetek óta késik. Az MSZP budapesti elnöke szerint nagy felelőtlenség lenne, ha a fővárosi önkormányzat által a metróépítésre elkülönített 30 milliárd forint körüli összeget mindaddig másra költenék, amíg a kormánnyal nem kötik meg a metró új finanszírozási szerződését. A szocialisták többek között Demszky levelei miatt sem szavazzák meg a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén a koalíciós egyetértés nélkül összeállított és benyújtott, szerintük megdöbbentő önkormányzati költségvetés-tervezetet - közölte Mandur.
A fővárosi szocialisták ragaszkodnak ahhoz is, hogy a fővárosi önkormányzat költségvetésében működési támogatást is kapjon idén a BKV Rt., ne csak fejlesztésit, ahogyan azt az SZDSZ szorgalmazza. Mandur szerint az önkormányzat nem hátrálhat ki a közlekedési társaság finanszírozásából akkor, amikor a lakosság idén a 15 százalékos tarifaemelés révén, az állam pedig a cég 38 milliárd forintos hitelének átvállalásával enyhített a BKV Rt. helyzetén. Böhm András, az SDZSZ fővárosi frakciójának vezetője szerint azonban nincs lehetőség arra, hogy működési támogatást kapjon a BKV; a fővárosi MSZP-frakció körülbelül tízmilliárd forintot juttatna a közlekedési vállalatnak.
Demszky Gábor szerint koalíciós partnerük, az MSZP részéről az utóbbi napokban "verbális radikalizmust" érzékelnek a költségvetéssel kapcsolatban. Az önkormányzatokról szóló törvény március 15-éig ad lehetőséget a települések éves költségvetésének elfogadására. (MTI)
Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Több mnt 326 ezer új koronavírus-fertőzött világszerte

Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Új pártot alapított Volner János

Új pártot alapított Volner János