szerző:
hvg.hu

A fővárosi szocialisták nem szavazzák meg a költségvetési tervezetet, miután Demszky Gábor főpolgármester korábban levélben közölte az érintett miniszterekkel: a fővárosi önkormányzat nem kíván részt venni a 4-es metró megépítésében. Mandur László, az MSZP fővárosi szervezetének elnöke szerint a főpolgármesternek "nem leveleznie kellene a kormánytagokkal", hanem már rég el kellett volna juttatnia a 4-es metró finanszírozásáról szóló javaslatot a kormányhoz.

Demszky Gábor budapesti főpolgármester tegnap bejelentette, hogy kormánytámogatásra szorul a BKV Rt. és a 4-es metró, mivel a főváros csak így tudja elfogadni idei költségvetését. A főpolgármester levelet írt a kormányfőnek, a pénzügyi és a gazdasági miniszternek arról, hogy a főváros teljesen átadná a metró finanszírozását az államnak (megközelítőleg 300 milliárd forint). Demszky kiemelte: ha évekre előre tudnák, hogy a kormány milyen terheket vállal, illetve mit vállal át a fővárostól a metróépítés költségeiből, akkor könnyebb lesz kompromisszumokat kötni az idei önkormányzati költségvetés elfogadásánál.
Mandur László szerint azonban Medgyessy Péter nem leveleket vár, hanem szakmailag kidolgozott javaslatot igényel a metrófinanszírozásról, ami - mondta - hetek óta késik. Az MSZP budapesti elnöke szerint nagy felelőtlenség lenne, ha a fővárosi önkormányzat által a metróépítésre elkülönített 30 milliárd forint körüli összeget mindaddig másra költenék, amíg a kormánnyal nem kötik meg a metró új finanszírozási szerződését. A szocialisták többek között Demszky levelei miatt sem szavazzák meg a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén a koalíciós egyetértés nélkül összeállított és benyújtott, szerintük megdöbbentő önkormányzati költségvetés-tervezetet - közölte Mandur.
A fővárosi szocialisták ragaszkodnak ahhoz is, hogy a fővárosi önkormányzat költségvetésében működési támogatást is kapjon idén a BKV Rt., ne csak fejlesztésit, ahogyan azt az SZDSZ szorgalmazza. Mandur szerint az önkormányzat nem hátrálhat ki a közlekedési társaság finanszírozásából akkor, amikor a lakosság idén a 15 százalékos tarifaemelés révén, az állam pedig a cég 38 milliárd forintos hitelének átvállalásával enyhített a BKV Rt. helyzetén. Böhm András, az SDZSZ fővárosi frakciójának vezetője szerint azonban nincs lehetőség arra, hogy működési támogatást kapjon a BKV; a fővárosi MSZP-frakció körülbelül tízmilliárd forintot juttatna a közlekedési vállalatnak.
Demszky Gábor szerint koalíciós partnerük, az MSZP részéről az utóbbi napokban "verbális radikalizmust" érzékelnek a költségvetéssel kapcsolatban. Az önkormányzatokról szóló törvény március 15-éig ad lehetőséget a települések éves költségvetésének elfogadására. (MTI)
Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Sokan örülnének annak a funkciónak, amit az Instagram épp tesztel

Sokan örülnének annak a funkciónak, amit az Instagram épp tesztel

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Ősszel jön az 5G, de mit kell tudni róla?

Ősszel jön az 5G, de mit kell tudni róla?

Új választások lesznek Észak-Macedóniában

Új választások lesznek Észak-Macedóniában

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben