szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A berlini zsidó múzeum meglepő architektúrájával nagy vitákat kavaró Daniel Libeskind tervét választotta egyhangúlag a New York-i építészek bizottsága a 2001. szeptember 11-én lerombolt Világkereskedelmi Központ újjáépítésére. Az építkezés azonban várhatóan nem kezdődik el 2005 előtt - írja a BBC.

New York város vezetése csütörtök reggelre hívott össze sajtóértekezletet, hogy bejelentse, melyiket valósítják meg a terrortámadásban lerombolt épület újjáépítésére kiírt tervpályázatra a világ minden tájáról érkezett összesen 407 pályamunka közül. A hivatalos bejelentés európai idő szerint csak délután lesz, de már tudható, hogy Daniel Libeskind szögletes tornyokból álló épület-komplexuma áll majd a terrortámadásban lerombolt World Trade center ikertornyainak helyén. George Pataki kormányzó és Michael Bloomberg polgármester is Libeskind pályázatát tartotta megvalósítandónak.
A terv, amelyben a két épület mellett egy 541 méter magas, tetején kerttel díszített torony is van, Rafael Vinoly és Frederic Schwartz pályaművét hagyta maga mögött - írja a BBC. A két New York-i építész fémkonstrukciót tervezett, emléket állítva az elpusztult épületeknek. Libeskind tervében az is szerepel, hogy a WTC helyén levő gödröt hagyják meg, s a későbbiekben ott létesüljön emlékhely. Noha Libeskind terve győzött, szakértők szerint még sokat kell finomítani a részletein, amiben a pénz és a kereskedelmi szempontok is közrejátszanak majd.
Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok

Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok

Lelőttek egy rendőrt Londonban

Lelőttek egy rendőrt Londonban

Súlyos biztonsági rés tátongott az Instagramon

Súlyos biztonsági rés tátongott az Instagramon