szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön megkezdődtek a tanácskozások arról a határozattervezetről, amely lehetővé tenné az Irak elleni háború megindítását. A tervet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország terjesztette be hétfőn. Közben Irakból informális források jelezték: Bagdad két napon belül dönt arról, teljesíti-e az ENSZ követelését, és leszereli-e al-Szamúd-2-es rakétáit.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában csütörtökön megkezdődtek a tanácskozások arról a határozattervezetről, amelyet az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország terjesztett be hétfőn az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverek leszerelésével kapcsolatban, és amely lehetővé tenné az arab ország elleni háború megindítását. Az AP amerikai hírügynökség szerint ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok intenzívebben kezdett el támogatókat keresni a tervezethez, főleg a bizonytalanok körében.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár hivatala ismét áttekinti Hans Blixnek, az ENSZ iraki fegyverzetellenőrei vezetőjének 17 oldalas jelentését, amelyben részletesen leírja az ellenőröknek az utóbbi három hónapban végzett munkáját. A BT csütörtökön megvitatja azt a francia-orosz-német memorandumot is, amellyel a kezdeményezők és a támogató Kína a háború elkerülését, valamint az ellenőrök munkájának július 1-jéig való meghosszabbítását akarja elérni.
Egyelőre nem tudni, mi lesz a bagdadi válasz az Irakban vizsgálódó ENSZ-fegyverzetellenőrök vezetőjének azon követelésére, hogy Irak március elsejéig kezdje meg az al-Szamúd rakéták megsemmisítését, mivel a szóban forgó rakéták hatótávolsága nagyobb a világszervezet által Irak számára engedélyezett 150 kilométernél. Egy név nélkül nyilatkozó iraki tisztviselő úgy nyilatozott Bagdadban, hogy két napon belül küldik el az ENSZ Biztonsági Tanácsának a választ levélben.
A világszervezet New York-i székhelyén az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának szóvivője azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy eddig nem kaptak hírt Bagdadból a rakéták ügyében. A MENA egyiptomi hírügynökség viszont azt jelentette csütörtökön, hogy Szaddám Huszein iraki államfő állítólag rövidesen beleegyezik Blix követelésébe. (MTI)
Hét év fegyházra ítélték első fokon a pesti unokázós csalót

Hét év fegyházra ítélték első fokon a pesti unokázós csalót

Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Hivatalos: jövőre jön a teljesen új Skoda Fabia

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít