szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelenlegi helyzetben nincs szükség egy újabb BT-határozatra Irak ügyében - jelentette ki pénteken Pekingben Igor Ivanov orosz külügyminiszter, hozzátéve: Oroszország élni fog vétójogával az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) a világbéke megóvása érdekében. Közben Bagdad elfogadta az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) azt a követelését, hogy semmisítse meg al-Szamúd-2 rakétáit. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint a rakétákkal kapcsolatos iraki válasz nem változtat Washington Bagdaddal szembeni álláspontján.

Az orosz diplomácia vezetője utalt arra, hogy mint a BT öt állandó tagja mindegyikének - így Oroszországnak is - vétójoga van, de "csak nagy felelősségünkről tanúságot téve, akkor folyamodhatunk ehhez, amikor a béke ügyéről van szó". "Oroszországnak az a véleménye, hogy az ENSZ BT-nek egységesnek kell lennie, és különösen vonatkozik ez állandó tagállamaira" - fogalmazott Ivanov. Az orosz álláspont szerint az iraki kérdést politikai eszközökkel kell megoldani, ezért nincs szükség egy újabb határozatra. Ivanov kijelentette: ha a fegyverzetellenőrök munkájához szükséges határozat meghozatalának a gondolata merülne fel, akkor azt Moszkva fontolóra venné.
Közben Bagdad elfogadta az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) azt a követelését, hogy semmisítse meg al-Szamúd-2 rakétáit - jelentette be péntekre virradóra az UNMOVIC. Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője múlt pénteken Amír al-Szaadi tábornoknak - Szaddám Huszein tanácsadójának - írott levelében azt követelte Bagdadtól, hogy március elsejéig lásson hozzá a szóban forgó rakéták megsemmisítéséhez, szakértők ugyanis megállapították, hogy azok hatótávolsága nagyobb a megengedettnél. Amír asz-Szaadi kedden közölte, hogy Bagdad még tanulmányozza a rakéták megsemmisítésére vonatkozó döntést. A tábornok azért erősítette ezt meg, mert előzőleg az amerikai CBS tévé úgy értelmezte a Szaddám Huszein iraki elnökkel készített interjújában elhangzottakat, mintha Bagdad máris elutasította volna a megsemmisítést.
Colin Powell amerikai külügyminiszter még csütörtökön, az iraki hivatalos válasz megérkezése előtt kijelentette: a rakétákkal kapcsolatos iraki válasz semmit nem fog változtatni Washington Bagdaddal szembeni álláspontján. Bármi lesz is a válasz - idézte az amerikai külügyminisztert az AFP - Irak magatartása "azt mutatja, hogy csak figyelemelterelő műveleteket végez, úgy tesz, mintha együttműködne, de valójában nem folytat együttműködést".
A USA Today című napilapban pénteken megjelent interjújában George Bush amerikai elnök úgy vélte: ha Szaddám Huszein iraki elnöknek valaha is szándékában állt volna leszerelni tiltott fegyvereit, már megtette volna. "Most majd mi lefegyverezzük!" - tette hozzá. Az erről szóló döntés halogatása Bush szerint nagyobb áldozatokat követelne a jövőben. Az újságban közzétett friss felmérés szerint a háború amerikai híveinek aránya 33 százalékra csökkenne, ha Szaddám Huszein megsemmisítené a vitatott al-Szamúd rakétákat. Ha viszont a diktátor megtagadná e követelés teljesítését, úgy az amerikaiak 71 százaléka helyeselné a katonai támadást. (MTI)
A nemrég elhunyt Chadwick Bosemanről újabb szívmelengető történet derült ki

A nemrég elhunyt Chadwick Bosemanről újabb szívmelengető történet derült ki

Radar360: Trump Bidennel, Orbán a Bizottsággal csörtézett

Radar360: Trump Bidennel, Orbán a Bizottsággal csörtézett

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket

Müller Cecília: Kedvezően alakul a járvány, nem halasztanak el műtéteket