szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nem rendeződik Ausztria számára az átmenő teherforgalom ügye, akkor nem zárható ki az Európai Unió bővítése elleni osztrák vétó - jelentette ki az új osztrák kormány infrastruktúra-minisztere.

Hubert Gorbach, a pénteken megalakult új osztrák kormány infrastruktúra-minisztere hétfőn újra úgy nyilatkozott, hogy az átmenő teherforgalom ügyének rendeződése híján nem zárható ki az Európai Unió bővítése elleni osztrák vétó. Gorbach - aki a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tagja - a karintiai Kleine Zeitung lapban hétfőn közölt interjújában úgy vélte: természetesen nem kell azonnal előhúzni a vétó-kártyát, de e legutolsó lehetőséget is ki kell használni.
Gorbach a kérdést annak ellenére vetette fel újra, hogy a kormány programja szerint Ausztria nem emel vétót a keleti bővítés ellen, továbbá kötelezettséget vállal a csatlakozási szerződés idejében történő aláírására és mielőbbi ratifikálására. Az átmenő teherforgalommal kapcsolatban Ausztria uniós csatlakozásakor 2003-ig érvényes megállapodás született, amely bizonyos szintre korlátozza a tranzitforgalmat. A megállapodás idén lejár, s az Ausztria által hevesen követelt meghosszabbítására egyelőre nincs kilátás.
A szabadságpárti politikus ezzel újabb tápot adott azoknak az aggodalmaknak, amelyek szerint az FPÖ nem megbízható partner. Ezt nem csupán a sajtó és az elemzők hada látja így: az Oekonsult intézet hétvégi felmérése szerint a megkérdezetteknek mindössze 8,9 százaléka értett egyet fenntartások nélkül azzal, hogy Wolfgang Schüssel kancellár a lehető legjobb kormányt állította össze. Az új kormány csak 3,3 százalék szerint felel meg a választók akaratának, 79,6 százalék szerint azonban nem. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt már hétfőn délelőtt élesen támadta Gorbachot a vétóval kapcsolatos kijelentése miatt és a párt Európa-szóvivője, Caspar Einem felszólította Benita Ferrero-Waldner külügyminisztert, hogy haladéktalanul tisztázza: szó sincs semmiféle vétó-fenyegetésről.
Egy múlt héten napvilágra került, a brüsszeli székhelyű Ad Hoc Worldwide kutatóintézet felmérése szerint Magyarország EU-tagságát a nyugat-európai közvélemény közel kétharmada támogatja. A felmérés szerint a bővítés kérdésében általában visszafogottabb osztrákok kimagasló arányban, 79 százalékban pártolják a magyar belépést. (MTI)
Egy új törvényjavaslat szerint kedvezményes áron vehetnék meg a bérlők az önkormányzati bérlakásokat

Egy új törvényjavaslat szerint kedvezményes áron vehetnék meg a bérlők az önkormányzati bérlakásokat

Nem kapott jelzést a külügy a Jemenben állítólag elrabolt és megölt magyar férfi ügyéről

Nem kapott jelzést a külügy a Jemenben állítólag elrabolt és megölt magyar férfi ügyéről

Már gyógyszertárak is végezhetnek koronavírustesztet Romániában

Már gyógyszertárak is végezhetnek koronavírustesztet Romániában