szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szerdán megkezdődött az orosz szövetségi csapatok részleges kivonása Csecsenföldről. Az inkább szimbolikusnak mondható csapatcsökkentés 1270 katonát és 200 haditechnikai egységet érint. Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsen adminisztráció vezetője ennek ellenére történelminek nevezte a lépést, amely szerinte arról tanúskodik, hogy a szövetségi erők már javarészt felszámolták a törvénytelen fegyveres csoportokat az észak-kaukázusi köztársaságban.

A Groznij melletti hankalai bázisról egy 357 fős utász zászlóalj szerelvénye indult útnak szerdán. A helyszínen tartózkodó Nyikolaj Patrusev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója ismételten leszögezte, hogy a csapatcsökkentés nem befolyásolja a csecsenföldi szövetségi erők harckészültségét; csak annyi katonát vonnak ki, amennyit a helyzet megenged.
Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter szerint a folyamatosan a köztársaságban állomásozó gépesített lövész hadosztály, egy belügyi dandár és a határőr egységek mellett ideiglenes jelleggel 30-35 ezer, a védelmi, illetve a belügyi tárca állományába tartozó szövetségi katona marad Csecsenföldön a kivonás után.
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2001-ben írta alá azt a rendeletet, amelynek értelmében a konfliktus előtt is Csecsenföldön állomásozó erők kivételével fokozatosan kivonják a szövetségi erőket a köztársaságból. Moszkva szándéka szerint a szakadár fegyveresek elleni harc feladatát döntően a nemrég újjáalakított csecsen belügyminisztérium alakulatai és a csecsen rendőrség venné át. Orosz sajtóvélemények szerint a csapatkivonás elsősorban hangulatjavító lépésnek tekinthető az új csecsen alkotmányról március 23-ra kitűzött népszavazás előtt. Nemrég Moszkvában bejelentették, hogy a csecsenföldi polgárok anyagi kárpótlást kapnak a harcok során megsemmisült tulajdonukért. Becslések szerint csak Groznijban legalább 100 ezer lakás pusztult el a két háború alatt. (MTI)
Okoskutyaház is született az Orbán Ráhel barátnője által vezetett ügynökség programjában

Okoskutyaház is született az Orbán Ráhel barátnője által vezetett ügynökség programjában

El akarta rejteni a politikus, hogy honnan videotelefonál, de nagyon nem jött össze

El akarta rejteni a politikus, hogy honnan videotelefonál, de nagyon nem jött össze

Megjött a védettségi igazolványom, de mit ér a nagyvilágban?

Megjött a védettségi igazolványom, de mit ér a nagyvilágban?