szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter szerint közös a magyar és francia alapállás Irak kérdésében: a békés rendezésé az elsőbbség. Az álláspontok ott térnek el, mi történjék, ha Irak semmibe veszi az ENSZ-határozatokat. A nyolcak Times című lapban megjelent levele nem került szóba Párizsban, ám Jaques Chirac az EU-bővítés iránti elkötelezettségének adott hangot.

A párizsi Elysée-palotában lezajlott, több mint egyórás találkozó során Jacques Chirac és Medgyessy Péter egyetértettek abban, hogy az iraki válságot meg kell próbálni békésen megoldani. Egy ponton túl azonban - a magyar álláspont szerint - tovább már nem tűrhető, hogy Irak semmibe vegye az ENSZ-határozatokat, így legvégső esetben nem lehet kizárni a katonai erő alkalmazását sem - mondta el Medgyessy. A miniszterelnök kijelentette: tudomása szerint Tony Blair egy kompromisszumos megoldáson dolgozik, s Magyarország bízik abban, hogy ez elősegítheti a válság megoldását.
Kérdésre válaszolva Medgyessy közölte, hogy a "nyolcak" levele a megbeszélésen érdemben nem került szóba, de érintették a témát. A francia elnök biztosította a magyar kormányfőt, hogy Franciaország, a francia nemzetgyűlés támogatni fogja az unió bővítését; ebben a francia elnök egyértelműen elkötelezett. Az ügy előzménye, hogy nyolc európai vezetőnek a Timesban megjelentetett, az Irak ügyében képviselt francia-német állásponttal szembeni állásfoglalása után Chirac az EU-tagságra várakozó országok felvételének késleltetéséről is beszélt.
Az uniós kérdésekkel összefüggésben a pénteki megbeszélésen megállapították: mindkét részről szükségesnek tartják, hogy a szervezet közös biztonságpolitikát és külpolitikát alakítson ki. "Az iraki ügy is arra hívja fel a figyelmet, hogy ha létezne egy erős, jól működő közös kül- és biztonságpolitika, ez könnyebben biztosítaná az Európai Unió egységét. Nagyon fontos az euroatlanti gondolkodás és nagyon fontos az Európai Unió egysége" - állapította meg a miniszterelnök. Az európai konventben folyó tárgyalásokkal kapcsolatban Medgyessy leszögezte: fontosnak tartjuk, hogy az olyan méretű országok, mint Magyarország is, megtalálják a maguk érdekérvényesítő képességét. A francia és a magyar fél azonos álláspontja szerint egy megfelelően erős bizottság és egy hosszabb távon működő elnökség szükséges ahhoz, hogy az unió jól működjön. (MTI)
Trump kitiltja a kínai légitársaságokat Amerikából

Trump kitiltja a kínai légitársaságokat Amerikából

Trianon. Kimondva – Teleki Pál nemzetgyűlési beszédét megidézi Gálffi László

Trianon. Kimondva – Teleki Pál nemzetgyűlési beszédét megidézi Gálffi László

A Facebook kamufotó posztolásán kapott egy DK-s politikust

A Facebook kamufotó posztolásán kapott egy DK-s politikust