szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

India jól képzett szakembereinek és az alacsony bérköltségeknek köszönhette szoftveriparának felvirágzását. E modell átvételében segített Argentínának a peso drámai leértékelése: az ország számítógépprogram-exportja 100 millió dollár volt tavaly, s 2004-re megduplázódhat. Az argentin programzók ma lassan keresettebbek, mint az utóbbi évek legfelkapottabbjai, az indiaiak, s Indiának ázsiai konkurensei is akadnak: jön fel Vietnam, Kína és a Fülöp-szigetek.

Két tényező, az argentin programozók magas képzettsége és az alacsony költségek együttes hatásaként megugrott az argentin szoftveripar - írja elemzésében a Wired. Nagy cégek, nagy felvevőpiacú országok számára beszállítói-fejlesztői munkákat végeznek az új argentin vállalkozások, mint például a VIT4B. A főként texasi és floridai megbízásokat kapó, 2 millió dollárt forgalmazó cég programozói 11 dolláros órabérért dolgoznak. Az olcsóság azonban nem minden, gyorsak, kreatívak és versenyképesek az argentin programozók. "Egyetlen hátrányunk, hogy még nincsenek igazi brandjeink" - monda Pablo Zuccarino, egy, a latin-amerikai és spanyol piacra játékprogramokat beszállító cég, az NGD vezetője.
Spanyolország, az Egyesült Államok, Mexikó, Brazília és Chile az argentin szoftvercégek legnagyobb piaca, az alacsony költségek miatt pedig egyre-másra jelennek meg az országban a multicégek. Az IBM a közelmúltban 180 millió dolláros fejlesztést kezdett azért, hogy egyetemi kutatóhelyek szoftverexportőrökké váljanak. Felismerve a konjunktúrát, az argentin kormány 20 millió dolláros alapot hozott létre az iparág támogatására, illetve a képzés tökéletesítésére, a kongresszus pedig olyan adókönnyítések bevezetéséről tárgyal, amelyekkel a szoftveripart segítené. A fellendülés egyetlen komoly akadálya a képzett szakemberek elvándorlása: az utóbbi években 50 ezer diplomás ment el Argentínából.
Indiában a szoftver-exporttól 29 százalékos növekedést, 470 milliárd rúpiányi (9, 8 milliárd dollárnyi) összértéket várnak egy éven belül. Ennek ára, hogy az indiai programozók egynyolcadát keresik annak, amit amerikai és nyugat-európai kollégáik. A BBC egy indiai szoftver-szakembert idéz, aki szerint az "indiai modell" hatására éppen India pozíciói rendülhetnek meg. Kína, Vietnam és a Fülöp-szigetek máris utánozni és felülmúlni igyekszik Indiát a szoftveriparban - mondja Vivek Paul, az indiai Wipro elnöke, amely cég - nem mellékesen - éppen szintén külföldön keres szoftverfejlesztő bedolgozókat.
Törpegalaxissal ütközött a Tejútrendszer 10 milliárd éve, már tudjuk, mi történt pontosan

Törpegalaxissal ütközött a Tejútrendszer 10 milliárd éve, már tudjuk, mi történt pontosan

150-nel száguldó labda találta arcon, kórházba került a baseballjátékos

150-nel száguldó labda találta arcon, kórházba került a baseballjátékos

„Hahó, fészbukosok!” – időjárásról posztolt Orbán

„Hahó, fészbukosok!” – időjárásról posztolt Orbán