szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogyan lehetne véget vetni a világ digitális megosztottságának? Erre a kérdésre keresték - de nem találták - a választ egy genfi nemzetközi konferencia résztvevői, köztük számos fejlődő ország kormány- és államfője.

Az internet általános hozzáférhetősége nem tűr halasztást - szorgalmazták a delegátusok, de számtalan jó tanácsukat nem bélelték ki finanszírozási pénzek felajánlásával. A fejlődő országokban élőknek hozzá kell férniük az információkhoz, mert csak így emelkedhetnek ki a szegénységből - szögezte le Moritz Leuenberger svájci távközlési miniszter, a konferencia házigazdája. A tanácskozásra több mint százhetven ország, nemzetközi szervezetek, továbbá számos nagyvállalat küldte el képviselőit, hogy választ találjanak az információs társadalom gondjaira.

Az ENSZ és szakosított szervezete, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) legutóbbi felmérése szerint a világ 677 millió internetezőjének 80 százaléka a fejlődő országokban él. Ám ezekben az országokban csak minden ötvenedik ember fér hozzá a világhálóhoz. Az ipari országokban viszont átlagosan tíz lakosból négyen élnek ezzel a lehetőséggel.

A konferencián felvetődött az a javaslat, hogy létesítsenek digitális szolidaritási alapot a szegényebb nemzetek felzárkóztatására. Ebből támogatnák az információs és kommunikációs fejlesztéseket a szegényebb országokban. Mások szerint 2005-ig minden fejlődő országbeli települést be kellene kapcsolni az informatikai és kommunikációs hálózatba. Ez hárommilliárd embert érintene.

A szükséges beruházások előteremtéséről viszont nem született megállapodás, de még csak javaslat sem. A konferencián szőnyegre került az internet cenzúrázásának ügye is. A résztvevők szorgalmazták a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartását, ugyanakkor tudomásul vették, hogy a nemzeti szuverenitás körébe tartozó ügyekkel óvatosan kell bánni. Felmérések szerint negyvenöt országban működik valamilyen korlátozás a világháló használatára. Ebbe aligha szólhatnak bele „kívülről”; Genfben sem próbálták. Talán Tuniszban, ahol a következő hasonló témájú konferenciát tartják 2005 novemberében, születik valami kézzelfogható eredmény.
Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész