szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ilyenkor már fátyolosan gondolunk a nyárra, hisz vége minden szabadságunknak, vége a nyári szünetnek, a vakáció is tanévvé szomorodik. Pedig az idő még nagyszerű, s így nyár végén megtapasztalhatnánk, hogy Magyarország a Sok Tó országa.

Ha tehát csak egy hétvégi napunk van, s azon az egy napon szeretnénk még egy kicsit kinyomni a nyár fogkrémes tubusából, irány a tavak világa! Ha Budapestről indítunk, akkor Dorog és Esztergom-Kertváros határán ott a nagyszerű Pala, ide autóval mehetünk, de a busz is helyben tesz le. Barátságos tó, barátságos fogadtatással. Ha bemegyünk a strandra, van vízicsúszda, lángos és társai, ha oldalról közelítünk, akkor nyugalom fogad és pihenhetünk.

Másik gyönyörű tó a Budapesttől kb. másfél kocsi-órányira levő Bánki, a Nógrád megyei Alsópetény határában található. A táj minden esetleges utazási nyavalyánkért kárpótol. A vizet erdő szegélyezi, egyszerűen nem tudunk olyan pontjára nézni a tónak, amely ne volna szemgyönyörködtető. Van büfé, s akár ebédigényeink is messzemenőkig kielégülhetnek még a strandon. De egyszerűbb gyomor-kalandoknak is hódolhatunk, lángos, palacsinta, tavi menza.

Harmadik tóajánlatunk a Gyöngyös és Hatvan között fekvő Ecsédi. Teljesen háborítatlan a táj, sehol ember, sehol semmi, csak a zöld, a napfény, a tisztavizű tó, néhány horgász, s a tó határában egy kis büfé. Ide hozzunk ennivalót, arról a taviak ezúttal nem gondoskodnak, de a pihenés biztosított.

A következő tavi élményünk legyen a Szelídi-tó. Kalocsától kicsit északra található, s itt is gyönyörű és békés a táj. Egy nap a Szelídi-tó partján, felér egy nyugodalmas nyári szabadsággal (vagy majdnem felér).

De elugorhatunk a közismert Tisza-tóhoz is (a régi Kiskörei-víztározóból magyarosított Tisza-tóra), igazi nyaralóhely, beépített tópart, fürdőzők, nyugalomra vágyók Paradicsoma.

S ha nem ragaszkodunk a fürdéshez, csak egy gyönyörű tó partján szeretnénk szemet legeltetni, akkor menjünk Búbánatvölgybe, a Duna-kanyarba. Hatalmas fűzfák, háttérben a hegyek, zöldell minden. Sok, elszánt horgász, halfogók öröme, halak bánata. S egy apró büfé. Ha kisebb kirándulásra vágyunk, Búbánatvölgye erre is kitűnő hely.

S ha már tavakról esik szó, legyen barlangfürdő is, látogassunk el a Miskolctapolcai Barlangfürdőbe. Van Miskolctapolcán csónakázó tó is, de a Barlangfürdő az igazi gyöngyszem. Hideg, meleg és forró víz, zuhanyok kellemes és erőteljes masszázsa. Aztán betérünk magába a barlangba, beereszkedünk a vízáramba, s hagyjuk, hogy elkapjon minket az ár. Először csöndesen csörgedezünk a vízzel, néhány barlangmedencén átsiklunk, majd egy vízesés fogad. Aztán két forró vizű barlangmedencén át úszhatunk be a vizek templomterébe. S a fő attrakció ott fogad. Rejtélyes hangok, sejtelmes fények. Mint egy beavatási szertartásban. Ha tehetjük, ide feltétlen látogassunk el. S ne aggódjunk, ha a szabadságunknak vége. Ha az idő kedvez, egy-egy hétvégi egynapos felüdüléssel, kirándulásokkal, vízbe merüléssel, tavaink tükrében visszaköszön még sokáig a nyár.

Átnevezik Csongrád megyét a Trianon-évfordulón

Átnevezik Csongrád megyét a Trianon-évfordulón

Orbán úgy indította a NER-t, hogy az ellenzék is a nemzet része. Azóta kitagadták őket

Orbán úgy indította a NER-t, hogy az ellenzék is a nemzet része. Azóta kitagadták őket

Szeretettel Brüsszelből: A belga kormányfővel megtörtént, ami Orbán Viktorral nemigen fog

Szeretettel Brüsszelből: A belga kormányfővel megtörtént, ami Orbán Viktorral nemigen fog