szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Általánossá vált az olimpián érmet szerzők - negyedszázada még legfeljebb informális - pénzbeli jutalmazása, amiben a régóta aranyra áhítozó országok járnak az élen.

A Pekingben dobogóra álló brit atléták az érem mellé választhatnak maguknak egy vadonatúj Alfa Romeót, köszönhetően az ország atlétikai szövetsége és az olasz autógyár közti szponzori szerződésnek. Emellett az aranyéremért 5 ezer, az ezüstért 4 ezer, a bronzért pedig 3 ezer fontot kapnak a Norwich Union pénzintézettől, egy másik támogató jóvoltából pedig több láda pezsgő is jár nekik. A brit cselgáncsozóknak 20 ezer fontot ígértek az aranyért, míg a vitorlázók 10 ezret kaphatnak.

Ezt a pénzt a szponzorok adják össze, a brit kormány ugyanis dicsőség dolgának tekinti az olimpiai részvételt, sőt még a diadalt is, így egy vasat sem fizet pénzdíjként. A brit olimpikonok a Nagy-Britanniában jórészt kultúrára és sportra fordított lottóból számíthatnak felkészülési támogatásra, prémiumuk pedig eltörpül a legnépszerűbb sportágakban szokásosak mellett. Az angol nemzeti tizenegy 300 ezer fontot kapott volna két éve a németországi labdarúgó-világbajnokság megnyeréséért, az angol krikettválogatott tagjai pedig győzelem esetén fejenként 500 ezer fontot kasszírozhatnak egy novemberi antiguai szuperrangadón a sportág Twenty20 elnevezésű, öt éve űzött változatában.

Rebecca Adlington és Joanne Jackson. Egy vasat sem kapnak a brit kormánytól.
© AP

A brit hozzáállás jelenti a kivételt, szinte minden részt vevő ország pénzjutalmat ígér az olimpián számára dicsőséget hozó sportolóknak. A jutalmazás informálisan évtizedek óta létezik - annak idején a szocialista országokban, így Magyarországon is különböző kedvezmények jártak a sikeres szereplésért -, hivatalossá akkor vált, amikor 1984-ben az amúgy is elsőként üzleti vállalkozás módjára szervezett Los Angeles-i olimpián az amerikaiak közölték, mire számíthatnak az érmeseik. A legtöbb pénzt általában a presztízsre vadászó országok, illetve azok ajánlják, amelyek régóta áhítoznak aranyéremre.

Az utóbbi kategóriában a legjobban a Fülöp-szigeteki aranyérmes zsebét tömnék meg. Az ázsiai ország 1924 óta vesz részt a nyári játékokon, ám eddig csupán két ezüstöt és hét bronzot szerzett; legutóbb, 1996-ban Atlantában Mansueto Velasco ökölvívó állhatott fel a dobogóra, annak a második fokára. Aki eggyel feljebb tudna lépni, az csaknem 350 ezer dollárnak megfelelő pezóra számíthat a kormánytól és a szponzoroktól. Majdnem ugyanilyen bőkezű az Egyesült Arab Emírségek, amely 272 ezer dollárnyi dirhamot fizetne a minden korábbinál népesebb, nyolctagú küldöttsége azon tagjának, aki Pekingben aranyat szerez. Ami már nem az első lenne, hiszen négy éve Athénban Sejk Ahmed bin Muhammed bin Hasher Al-Maktúm az egyik koronglövészszámban, dupla trapban a dobogó tetejére állhatott, és most címvédésre készült.

A magyarországi jutalmazás a jobbak között (Oldaltörés)


A magyar jutalmazás az egyéni aranyért kifizetett 20 millió forinttal (135 ezer dollárral) - ami a négy évvel ezelőtti összeg duplája - a magasabbak közé tartozik. Csehország és Szlovákia egyaránt egy-egy millió koronával (10, illetve 7,7 millió forinttal) díjazza az elsőséget, míg Szlovénia 40 ezer eurót ígér. A szlovén érmesek emellett négy évig olimpiai járadékra számíthatnak: az aranyért havi 1050, az ezüstért 780, a bronzért 520 euró jár. A bolgár olimpiai csapat - amelyből hiányoznak a júniusban doppingoláson kapott súlyemelők - tagjai az aranyért 140 ezer levát (16,5 millió forintot) kaphatnak.

Cseh László és Michael Phelps. A magyar jutalmazás még a jobbak között.
© MTI - Koszticsák Szilárd

Presztízskérdést csinál a sikerből Dél-Korea, amely Pekingben szeretne az érmek számát tekintve az első tíz közé kerülni, és legalább tíz aranyat begyűjteni. Ezért - és nem titkoltan a kínai riválisokra tekintettel - a négy évvel ezelőtti több mint duplájára, 50 ezer dollárra emelték az arany ellenértékét. A legtöbb esély erre a dél-koreaiak által kitalált tékvandóban van, ami az ő lobbizásukra került 2000-ben Sydneyben az olimpia programjába. Nem ismert összeggel - egyes értesülések szerint akár félmillió dollárral - is ösztönözné az első arany megszerzését az eddig mindössze egy ezüstéremig jutott Szingapúr, amely 2010-ben az első ifjúsági olimpia házigazdája lesz.

Nem fizetnek kiemelkedően a rendre sok érmet gyűjtő nemzetek. Németországban például a Sportsegély Alapítvány Sydney óta azonos összeget, 15 ezer eurót folyósít az aranyért, 10 ezret az ezüstért és 7,5 ezret a bronzért. Az ausztrál aranyérmes 20 ezer ausztrál dollárra (19 ezer USA-dollárra) számíthat, és japán társa is kevesebb mint 30 ezer USA-dollárra. Nem túl bőkezű az USA sem, amely az 1996-os atlantai nyári játékok óta átvette az éremtáblázat első helyét, miután szétesett a Szovjetunió, majd az utódállamok egyesített csapata is. Az amerikaiaknak az aranyért Pekingben ugyanannyi jár, mint Athénban: 25 ezer dollár. Ez az észak-amerikai profi liga, az NBA játékosaiból összeállított válogatott multimilliomos tagjai számára aprópénz, ám őket más vezérli: az 1992-es, Michael Jordan-féle dreamteam babérjaira törnek. A nagy sztárok viszont egy kiugró szereplést dollármilliókat érő szponzori, illetve reklámszerződésekre válthatnak. Közülük is kiemelkedik Michael Phelps úszó, akinek egymillió dollárt ígért szponzora, a Speedo sportruházati gyár, ha Pekingben nyolc aranyérmet szerez, és ezzel eggyel felülmúlja a szintén amerikai Mark Spitz 1972-es rekordját. Az amerikai olimpiai küldöttség szürke tagjai viszont legfeljebb azzal vigasztalódhatnak, hogy a Home Depot barkácsáruházlánc, támogatói hozzájárulásként, évek óta sportállást kínál számukra, amelyben teljes fizetést kapnak fél munkaidőért.

Yang Wei. Kína várhatóan bőkezű lesz a jutalmakkal is.
© AP


Kevésbé átlátható az oroszok jutalmazása. Az aranyéremért hivatalosan 100 ezer dollár jár - az oroszok éremgyűjtési esélyeit némiképp mérsékli, hogy az olimpia előtti napokban öt női és három férfi atlétát doppingvétség miatt kizártak -, ami a négy évvel ezelőtti összeg duplája. Ehhez jön viszont az a pénz, amit a szponzorok fizetnek - köztük a Gazprom óriásvállalat. De premizálnak az oligarchák és a sportolójukra büszke városok, régiók is. Utóbbiak elsősorban természetben, főleg autóval, házzal.

Kína a felkészüléstől sem sajnálta a pénzt, és várhatóan bőkezű lesz a jutalmakkal is. Pontos összeget nem hoztak nyilvánosságra, de várhatóan többet fizetnek az athéni mintegy 25 ezer dollárnál, ami 25 százalékkal múlta felül a sydneyi elsőségért adott prémiumot. A siker díjazásába beszáll a hongkongi milliárdos alapítójáról elnevezett Fok Ying-Tung Alapítvány, amely 1992 óta 80 ezer dollárt és egy kilogramm aranyat ad minden olimpiai aranyéremért a kínai sportolóknak (az ezüstért a fele, a bronzért a negyede jár). Kínában is jutalmaznak a tartományi és városi önkormányzatok, amelyek a pénz mellett lakást, autót vagy elektronikai luxuscikkeket adományoznak. A legnagyobb kínai sztárok - mint Liu Hsziang gátfutó - előtt pedig megnyílt az amerikai stílusú, jól jövedelmező reklámszereplés lehetősége is.

NAGY GÁBOR

hvg.hu Gazdaság

Olimpiai pénzgépezet: a fogyasztó mindenekelőtt?

A mostani olimpia több szempontból a legek közé tartozik. Még sohasem rendeztek olimpiát olyan népes országban mint Kína. Még sohasem költöttek ennyit az olimpiai játékok előkészületeire mint Kína, és talán még sohasem volt ennyire egyértelmű, hogy az olimpia már nem elsősorban a sportról, hanem sokkal inkább a pénzről szól. Győzött az 1,3 milliárdos piac vonzereje?

hvg.hu Sport

Olimpiai kommentek: "a zsűrik zsebben vannak"

Kevés a lelkesítés, sok a fanyalgás – ért egyet Schmitt Pállal cikkünk egyik hozzászólója, aki szerint ez az olimpia minden idők legnehezebb versenye. De vajon hogy kommentálja az eseményeket a többi olvasó? A hozzászólásokból szemezgettünk.

Világ

Kiszolgáltatott vándormunkások az olimpiai létesítmények építői

Pekingben, az olimpiai játékok idején a sportolókra figyel a világ, de érdemes meghallani azt is, amit a művészek mondanak a nagyszabású eseményről. A megamegnyitóval egy időben nyílt meg egy fiatal alkotó kiállítása, melyben emléket állított a stadionokat és az egész, lenyűgöző infrastruktúrát építő vándormunkásoknak, akiket még a játékok ünnepélyes megkezdése előtt eltávolítottak a kínai fővárosból

hvg.hu Tech

Ez rejlene Phelps sikerei mögött?

Dopping, űrtechnológiát is érintő úszóruha vagy egyszerűen csak a jó zene áll Michael Phelps hatszoros olimpiai aranya mögött?

Hét nap

Elkésett olimpiai támogatás?

Az ökölvívók, az atléták és a kajak-kenusok nem kapták meg az olimpiai felkészülési támogatást - adta hírül Pekingben...

Osvárt Andrea: Ahhoz az oldalhoz csatlakoztam, amelyet humánusabbnak érzek

Osvárt Andrea: Ahhoz az oldalhoz csatlakoztam, amelyet humánusabbnak érzek

Földényi F. László: Sok német döbbenten és sajnálkozva néz a magyarokra

Földényi F. László: Sok német döbbenten és sajnálkozva néz a magyarokra

Az EMA szerint az engedélyezett vakcinák a mutánsok ellen is védenek

Az EMA szerint az engedélyezett vakcinák a mutánsok ellen is védenek