Németország akkor kapta meg az olimpia rendezésének jogát, amikor Hitler tébolya még nem mutatkozott meg teljes valójában, de így is kevésen múlott, hogy az Egyesült Államok nem bojkottálta a játékokat. Avery Brundage, az Amerikai Olimpiai Bizottság vezetője (az NOB későbbi elnöke) végül a részvétel mellett döntött.


Berlin horogkereszt-tengerben
A nácizmus jelképei elárasztották a játékokat, de a látszatra ügyeltek: Theodore Lewald, a szervezőbizottság elnöke zsidó származású volt. (A fajvédő nürnbergi törvények 1935-ben léptek életbe.) A hatalmas olimpiai stadionban Hitler és a náci vezérek láthatóan feszengtek a tíz fekete sportolót felvonultató amerikai atlétikai csapat látványától, és kifogásokat kerestek, hogy ne kelljen a sötétbőrűekkel kezet szorítaniuk, valamint hogy véletlenül se kelljen megjelenniük Jesse Owens négy aranyérem-átadásának egyikén sem.

A játékok hivatalos filmje, Leni Riefenstahl Olympia című alkotása, az árja szépség himnusza lett. Senki sem forgathatott az ő engedélye nélkül a helyszíneken. A sportolókat azonban kivétel nélkül királyként kezelték, a közönség lelkesedett értük, és a körítés, a környezet pedig – a kissé ógörögös, kissé nibelungos hangulatú megnyitótól kezdve – erőteljes és magával ragadó volt. A németek igazán nagyszabású olimpiát rendeztek, és Hitler dühkitöréseit több-kevesebb sikerrel igyekeztek palástolni.

Tíz magyar aranyérem született a berlini olimpián, amelyet az első rádióközvetítéseknek köszönhetően a magyar szurkolók már nem csak az újságok hasábjain követhettek nyomon. Ismét nyert férfi vízilabda-válogatottunk, úszásban 100 méter gyorson Csik Ferenc nevétől zengett a világ, ökölvívásban felrepedt szemhéjjal, szó szerint vérrel és verejtékkel vívta ki győzelmét a könnyűsúlyú Harangi Imre, és két női versenyzőnk szintén a csúcsra ért. A magasugró Csák Ibolya az első női olimpiai bajnokunk lett, a muzikalitásáról is híres Elek Ilona pedig tőrvívásban állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Kardvívóink sem szakították meg a hagyományt: a csapatverseny és az egyéni küzdelmek után is a magyar Himnusz csendülhetett fel a győztes tiszteletére. Az egyéni döntőt Kabos Endre nyerte meg (aki 1944-ben, a Margit-híd felrobbantásakor vesztette életét), a bronzérmet pedig a csapatban immáron kétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár vehette át, aki később hét aranyérmével az olimpiák történetének eddigi legeredményesebb magyar sportolója lett. Legjobb ötkarikás játékukat zárták birkózóink, akik három aranyérmet szereztek Berlinben. Kötöttfogásban Lőrincz Márton (légsúly), szabadfogásban Zombori Ödön (légsúly) és Kárpáti Károly (könnyűsúly) bizonyult a legjobbnak.


Statisztikák, érdekességek, éremtáblázat (Oldaltörés)


BERLIN, 1936
XI. kiírás: 1936. augusztus 1–16.
Résztvevő országok száma: 49
Benevezett sportolók: 3963 (3632 férfi, 331 nő)
Sportágak száma: 19 (129 versenyszám)
Atlétika, birkózás, evezés, gyeplabda, kajak-kenu, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, lovaspóló, lovassport, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, súlyemelés, torna, vitorlázás, vívás, vízi sportok


A maratoni nagyszerű küzdelmet hozott, a győzelmet a koreai Kitei Szon szerezte meg Japánnak, annak az országnak, amely megszállta a hazáját. A játékok hivatalos programjába került a kézilabda és a kosárlabda is, ez utóbbiban az amerikaiak nyertek Naismith részvételével, aki 45 évvel korábban kitalálta ezt a sportágat.

Jesse Owens, az ,,Ében villám“ becenévre hallgató amerikai vágtázó egy évvel korábban Michiganben kevesebb mint egy óra alatt négy világcsúcsot állított föl, Berlinben pedig négy számban – 100 és 200 méter, távol, 4x100-as váltó – győzött, és örökre a játékok egyik jelképévé vált. Ráadásul távolban a német Longot, a náci rezsim egyik kedvencét utasította maga mögé, aki egyébként rendkívül sportszerűen gratulált neki a sikerhez.

A vívópáston megjelentek az első elektromos találatfigyelő berendezések, és megkezdte olimpiai menetelését az olasz Edoardo Mangiarotti, aki összesen hat aranyat, öt ezüstöt és két bronzot nyert olimpiai szereplései során.
A labdarúgótornán az olasz válogatott győzedelmeskedett, amely két évvel korábban világbajnoki címet is szerzett, ám az 1934-es keret teljesen lecserélődött.


  ÉREMTÁBLÁZAT:


ORSZÁGARANYEZÜSTBRONZ
NÉMETORSZÁG (GER)332630
EGYESÜLT ÁLLAMOK (USA)242012
MAGYARORSZÁG (HUN)1015
OLASZORSZÁG (ITA)895
FINNORSZÁG (FIN)766
FRANCIAORSZÁG (FRA)766
SVÉDORSZÁG (SWE)659
JAPÁN (JPN)648
HOLLANDIA (NED)647
NAGY-BRITANNIA (GBR)473
............

Lemondott a részegen randalírozó szlovák környezetvédelmi miniszter

Lemondott a részegen randalírozó szlovák környezetvédelmi miniszter

Elődöntős a férfi vízilabda-válogatott is

Elődöntős a férfi vízilabda-válogatott is

Reménykedésből csúnya vereség lett, elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára

Reménykedésből csúnya vereség lett, elméleti esélye maradt csak a férfi-kézilabdacsapatnak az olimpiára

115 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKV-t és a BKK-t

115 millió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKV-t és a BKK-t

Ha nem lenne elég gond a szén-dioxid, egy másik üvegházhatású gáz miatt is aggódhatunk

Ha nem lenne elég gond a szén-dioxid, egy másik üvegházhatású gáz miatt is aggódhatunk

Ha csatlakozol a Fidelitashoz, elfordulhatsz a libsiktől, a melegektől és a káosztól!

Ha csatlakozol a Fidelitashoz, elfordulhatsz a libsiktől, a melegektől és a káosztól!