Tetszett a cikk?

A játékok kezdetére feledésbe merült az a vitatható, nem egészen tiszta – és rendkívül szoros –szavazást, amelynek eredményeképp az ausztrálok megkapták a rendezés jogát Peking ellenében. Az időeltérés miatt az élő adások nem ültettek túl sok nézőt a képernyők elé, így a támogatók nem rajongtak túlságos a sporteseményért.


Marion Jones itt még örült érmeinek - egészen tavalyig
A sydney-i olimpia egyik (szomorú) újdonsága éppen az volt, hogy az addig szinte érinthetetlennek tartott amerikai sportolók is doppingügyekbe keveredtek. Az atlétika versenyek színvonala szintén elmaradt a várakozástól, részben azért is, mert a francia Perec, az atlantai olimpia csillaga, meglehetősen furcsa krízisbe került. A szépséges fekete párduc eleinte ijesztgette az ellenfeleit, majd egyszerűen eltűnt. A szurkolókat azonban mindez egy cseppet sem zavarta, nagy számban látogatták az eseményeket, és lelkesedésük mindvégig kitartott.

Hatalmas ünneplés övezte az Egyesült Államokból érkező Marion Jones-t, aki remekelt az előző évi világbajnokságon és az amerikai válogatón, ezért úgy vélték, akár öt aranyat is nyerhet. Végül három számban – 100 és 200 méteren, valamint a 4x400-as váltóban – győzött, továbbá két bronzérmet szerzett. A lelkiállapotának biztosan nem tett jót, hogy a férjét, CJ Hunter súlylökőt doppingváddal kitiltották a játékokról. Később el is váltak, és Marion hozzáment Tim Montgomeryhez, a korszak kiemelkedő sprinteréhez.

Az úszásban számos világcsúcs született, és a hazaiak nagy örömére a rekordokból és az aranyakból alaposan kivette a részét Ian Thorpe, a hatalmas lábú ausztrál úszó, akiről sokan úgy tartoták, félig ember, félig cápa. Igaz, a holland Van den Hoogenband miatt Thorpe a vártnál valamivel kevesebb győzelmet aratott. A sportág negatív rekordját Eric Moussambani, az Egyenlítői Guineából érkezett úszó állította fel, aki 100 gyorson 1 perc 52 másodperc alatt ért célba. A televíziónak köszönhetően azonban világhírűvé vált, ami egyszerre volt megható és nevetséges.

Az olimpia utolsó két napja előtt meglehetősen kínosan feszengtek sportvezetőink Sydneyben, és hevesen fohászkodtak az égiekhez, hogy kajakosaink és kenusaink, no és a férfi vízilabda-válogatott beváltsa a hozzáfűzött reményeket. Egészen addig ugyanis mindössze három aranyérmet szereztünk: Nagy Tímea fantasztikus vívással hódította el a női párbajtőr aranyát, a „gyűrűk ura“, a tornász Csollány Szilveszter sok-sok világbajnoki és az atlantai ezüstérem után végre arannyal koronázta pályafutását, míg Kovács Ágnes úszó elképesztő győzelmet aratott 200 m mellen.

Szerencsére kajakosainkban és kenusainkban nem kellett csalódni! Az 1000 méteres napon férfi négyesünk (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor) leiskolázta a németeket, a nők azonban szoros csatában alulmaradtak Birgit Fischerékkel szemben, amiért Kőbán Rita erős kritikával illette társait. Másnap az 500 méteres döntők meglehetősen viharosan zajlottak, amely hullámok aztán el is „úsztatták“ a kétszeres világbajnok Vereckei Ákos győzelmi esélyeit. Azonban Kolonics György kenu egyesben, Kammerer Zoltán és Storcz Botond kajak párosban, és nagy meglepetésre a Pulai Imre–Novák Ferenc kettős kenu kettesben diadalmaskodott. Férfi vízilabda-válogatottunk 24 esztendő után állhatott fel ismét a dobogó legfelső fokára, Kemény Dénes szövetségi kapitány játékosai 13-6-ra iskolázták le a fináléban az orosz csapatot.

Statisztikák, érdekességek, éremtáblázat (Oldaltörés)


Sydney, 2000
XXVII. kiírás: 2000. szeptember 15–október 1.
Résztvevő országok száma: 199
Benevezett sportolók: 10 651 (6582 férfi, 4069 nő)
Sportágak száma: 28 (300 versenyszám)
Asztalitenisz, atlétika, baseball, birkózás, cselgáncs, evezés, gyeplabda, íjászat, kajak-kenu, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, lovassport, ökölvívás, öttusa, röplabda, softball, sportlövészet, súlyemelés, tenisz, tékvandó, tollaslabda, torna, triatlon, vitorlázás, vívás, vízi sportok
Önkéntesek: 46 967
Akkreditált média: 16 033 (5298 írott sajtó, 10 735 TV és rádió)


A játékok immár nyílt versenyekké váltak, azaz a profik és az amatőrök számára egyaránt nyitottnak tekinthetők, még akkor is, ha a profik indulását hivatalosan sosem engedélyezték. Igaz, azt sem rögzítette semmilyen szabály hogy csak amatőrök versenyezhetnek az olimpián. Az olimpiára ugyanúgy érvényessé váltak a kor általános alapelvei, a gazdaságosság, a pénzkereseti lehetőség megteremtése, a termelés és fogyasztás, amelyek roppant erős szabályok, ugyanakkor semmilyen nemes eszmét nem képviselnek.

Samaranch NOB-elnök személyes tragédiája is árnyékot vetett a játékokra. Az olimpai kezdetekor az elnök Spanyolországban hagyta haldokló feleségét, majd a megnyitó beszédében rejtjelezve üzent neki. Egyszer csak azt mondta, „saludos Espana“ azaz „üdvözlöm Spanyolországot“, ami egyáltalán nem illett a mondandójába. A versenyek közben hazautazott Barcelonába a felesége temetésére, majd visszatért elnöki időszaka utolsó olimpiájára.

A sportágak száma olimpiáról olimpiára növekedett, így szükségessé vált 10 000 főben maximálni a játékokon résztvevő sportolók számát. Ezt úgy érték el, hogy előselejtezőket rendeztek, amelyek olimpiai jelzőt kaptak, így maguk is a játékok részévé váltak.

Több versenyszám, nagyobb show, de kevesebb versenyző – és bizonyos hagyományok elhagyása voltak tehát az ezredforduló környéki olimpiák jellemzői. A vívók és a cselgáncsozók kénytelenek voltak lemondani klasszikus fehér viseletükről, a sportlövészetben színes patronok robbannak ki a szétlőtt korongokból, a pályakerékpárból eltűnt a tandem, az eddig öt napon át zajló öttusát egyetlen napba sűrítették.

Bekerült a játékok programjába a triatlon – úszás, kerékpározás, futás elképesztő hosszú távokon –, amely szakmailag nem tűnt megalapozottnak az öttusához képest, ám rendkívül látványos volt, hiszen háromféle nyitott környezetben zajlik, és a versenyzők háromféle sportruházatot viselnek a viadal során. Végül, de nem utolsósorban, az úszók is egyfajta látványosságul szolgáltak: egész testüket beborító dresszben versenyeztek, amely leginkább a cápák bőrére emlékeztetett. Ha belegondolunk, hogy az ókori Görögországban meztelenül kellett versenyezni…


  ÉREMTÁBLÁZAT:

ORSZÁGARANYEZÜSTBRONZ
EGYESÜLT ÁLLAMOK (USA)382432
OROSZORSZÁG (RUS)322828
KÍNA (CHN)281615
AUSZTRÁLIA (AUS)162517
NÉMETORSZÁG (GER)131726
FRANCIAORSZÁG (FRA)131411
OLASZORSZÁG (ITA)13813
HOLLANDIA (NED)1294
KUBA (CUB)11117
NAGY-BRITANNIA (GBR)11107
ROMÁNIA (ROU)1168
DÉL-KOREA (KOR)81010
MAGYARORSZÁG (HUN)863
............


Már készíti az utánpótlást a Xiaomi, jöhet az újabb összecsukható okostelefon

Már készíti az utánpótlást a Xiaomi, jöhet az újabb összecsukható okostelefon

Alföldi új darabját nem láthatják a középiskolások, ha megszavazzák a homofóbtörvényt

Alföldi új darabját nem láthatják a középiskolások, ha megszavazzák a homofóbtörvényt

Titkokat rejt az Adriai-tenger: víz alatti településre bukkantak a horvátok

Titkokat rejt az Adriai-tenger: víz alatti településre bukkantak a horvátok