szerző:
Vincze Szabolcs

A magyar férfi vízilabda-válogatott izgalmas mérkőzésen 10-10-es döntetlent játszott a friss Európa-bajnok Montenegró ellen. A jól játszó magyar csapat már három góllal is elhúzott, de a hajrára kieresztett, és hagyta feljönni ellenfelét.


Kásás Tamás koncentrál
© MTI - Illyés Tibor
Volt miért visszavágni az újdonsült Európa-bajnoknak, és a magyar csapat játékán végig érezni lehetett ezt a szándékot. Az első negyed kiegyenlített játékot hozott. Az első gólt Molnár Tamás szerezte a 2. percben, 8 méterről bombázta a hálóba a labdát, de Mladjan Janovics gyorsan egyenlített.

A balkáni csapat át is vette a vezetést, de az első negyed végére – Kis Gábor bravúros kapufás centergóljával – egalizálta az állást a magyar válogatott. (3-3) A második játékrész a Kemény-fiúké volt, különösen Benedek Tibor talált magára, és két bombagólt ragasztott Zdravko Radics kapujának felső sarkába.

A periódus egyetlen negatív eredménye Hosnyánszky Norbert végleges kiállítása volt, aki gólhelyzetben szabálytalankodott, így a játékvezetők mára száműzték a medencéből. Ez a tényen azonban nem változtatott: 6-4-es vezetéssel kezdhettük az összecsapás harmadik felvonását.

Ez azonban nem sok jót hozott a számunkra, hiszen a montenegrói csapatnak sikerült felzárkóznia 8-8-ra, igazolva, hogy nem véletlenül lettek Európa-bajnokok. Nem mellesleg a kontinenstornán is vezettünk ellenük 6-4-re, a végeredmény ismert. Az utolsó nyolc percben tehát mindnet előlről kellett kezdeni.

Kásás Tamás és Biros Péter leheletfinom mozdulatai mutatták, hogy a magyar csapat nagyon jó formában van, amit Kásás góllal igazolt: remek ütemben előtt labdáját képtelen volt védeni az ellenfél kapusa. Ezzel újra átvettük a vezetést. (9-8) A montenegróiak a hajrában szerzett magyar gól után egyre idegesebben és szabálytalanabbul kezdtek játszani.

Bár remekül védekeztünk - különösen emberelőnyös helyzetben -, két perccel a vége előtt előbb a bírók nem adták meg Varga Dániel gólját, a montenegróiak pedig kiegyenlítettek. A hajrában figyelmetlenségünket kihasználták a déliek: egy perccel a vége előtt fordítottak. (8-10) Örömük azonban csak fél perig tartott: Varga Dénes újra egalizálta az állást. (10-10)

Az utolsó fél percben már nem tudott gólt szerezni Petar Porobics csapata. Bár az eredmény senkinek sem rossz, mégis: a magyar csapat közelebb állt a győzelemhez, a hajrában azonban leeresztett, és hagyta feljönni ellenfelét. Folytatás kedd hajnalban Görögország ellen.

"A sorsolás miatt nem volt alkalmunk úgynevezett bemelegítő meccset játszani, mindjárt a montenegróiakkal kezdtünk, akik most nyertek Európa-bajnokságot és nagyon erős csapat - mondta Kemény Dénes szövetségi kapitány az összecsapás után. - A mérkőzés elején és közepén mi álltunk közelebb a győzelemhez, de aztán védelmi hibák miatt megfordult a helyzet. Azt hiszem, ezek után mindkét gárda elégedett lehet a döntetlennel, bár vegyes érzelmek kavarognak bennem, édes és savanyú, hogy stílszerű legyek."

"Az döntötte el a találkozót, hogy 7-4-es vezetésnél, emberelőnyben kihagytunk egy tiszta helyzetet, ha akkor nem hibázunk, végképp megtörjük őket. Mostantól minden mérkőzésünket meg kell nyernünk, ha lehet, minél nagyobb gólkülönbséggel" - kommetált Kásás Tamás.

2008-AS NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK, PEKING
VÍZILABDA, FÉRFIAK, A CSOPORT
MAGYARORSZÁG - MONTENEGRÓ 10-10
(3-3, 3-1, 2-4, 2-2)
Peking, Olimpiai Sportközpont, V.: Boris Margeta (szlovén), Massimiliano Caputi (olasz)
Gólszerzők: Kásás 2, Benedek 2, Varga Dénes 2, Molnár T., Madaras, Kiss G., Biros, ill. Janovics 4, Gojkovics 2, Ivovics 2, Jokics, Uszkokovics
Adómentesen lehet méhészeti termékeket árulni

Adómentesen lehet méhészeti termékeket árulni

Régóta várt funkció került a Spotifyba, mehet a közös éneklés

Régóta várt funkció került a Spotifyba, mehet a közös éneklés

Több mint három év börtönt kapott Trump volt tanácsadója

Több mint három év börtönt kapott Trump volt tanácsadója

Két szocialista polgármester is átlép a DK-ba

Két szocialista polgármester is átlép a DK-ba

Bevett 30 nyugtatót, majd rátámadt a mentőkre

Bevett 30 nyugtatót, majd rátámadt a mentőkre

A londoni Szent Pál-katedrálist akarta felrobbantani egy merénylő

A londoni Szent Pál-katedrálist akarta felrobbantani egy merénylő