szerző:
hvg.hu

Hatalmas csatában, hosszabbítás utáni büntetőkkel és kisebb orosz játékvezetői segítséggel az ausztrálok állhatnak a pekingi olimpia dobogójának harmadik fokára. Előbb ők, majd mi hoztuk vissza a sírból a meccset.


SZABÓ GÁBOR OLIMPIAI JEGYZETEI
Nem is kell mondanom, mennyire sajnálom a végeredményt, de úgy látszik, pszichésen nem bírtuk a végjátékot. Úgy érzem, a mérkőzés elején kicsit meg voltunk szeppenve - talán az elvesztett elődöntő még benne volt a lányokban - utána azonban megbízható játékkal, remek védekezéssel el tudtunk húzni 6-3-ra. Az ausztrálok kevésbé figyeltek a jobb oldalra, mivel itt nincs megfelelő emberünk, ezt viszont mi tudtuk kihasználni. A félidőben játékstílust váltott az ellenfél, védekezésnél kijöttek ránk, centerünket pedig elölről fogták, így gyakorlatilag nem volt megjátszható. Elsősorban Kisteleki révén ekkor inkább hosszú lövésekből voltunk eredményesek. Az tartott minket versenyben ilyenkor is, hogy ha holtpontra jutott a csapat, valaki klasszismegoldásával mindig felszínen tartott minket. A büntetők viszont már egy egészen más műfaj, ezért senkit sem lehet hibáztatni, így alakult. A lányok a csoportmeccseken stabil játékot mutattak, annyit adtak ki magukból, amennyit kellett. A hollandok alaposan felkészültek belőlünk, de a két csapat egyébként is jól ismeri egymást, mivel sokat tréningeztünk együtt. Ott és akkor leginkább azon ment el a meccs, hogy az emberelőnyös helyzeteinket messze nem tudtuk olyan jól kihasználni, mint ők. Egy elvesztett elődöntő után nem könnyű pszichésen rendbe hozni a lányokat, de a vereség ellenére úgy érzem, ez többé-kevésbé sikerült. A 3. negyedtől azonban változott az ausztrálok stílusa, a végét pedig fejben nem bírtuk olyan jól.


Stieber Mercedes (jobbra): sajnos nem szerez olimpiai érmet
© MTI - Illyés Tibor
Ezúttal az ellenfél kezdett jobban, hat perc alatt két gólos előnyre tett szert, a magyar támadások ugyanakkor vértelenek és erőtlenek voltak. Szerencsére az ausztráloké sem volt nagyon erős, így még az első periódus végéig kiegyenlítettünk Kisteleki Dóra és Zantleitner Krisztina gyors egymás utáni találatával. (2-2)

A második nyolc percre mintha egy megújult magyar csapat jött volna ki. A védekezésünk a negyedben végig remek volt, két emberelőnyös helyzetet is kivédekeztünk. Támadójátékunk olyannyira feljavult, hogy Emma Knoxnak, az ausztrálok kapusának Drávucz Rita bombája után zsinórban már harmadszor kellett maga mögé nyúlnia a negyedben. (5-2) Bronwen Knox ötméteresből még szépített, Kisteleki pedig emberelőnyös helyzetben kihagyta az utolsó támadást, a kétgólos magyar előny tehát maradt. (5-3)

A második félidő is egy Drávucz-góllal kezdődött, jobban elszakadni mégse tudtunk az ausztráloktól. A csapatukból valaki mindig akadt, aki bevarrt egy-egy kósza gólt, a negyed felére egy gólra fel is jöttek. (6-5) Sőt a hajrában ki is egyenlítettek, sajnos viszonylag gyorsan elolvadt a háromgólos magyar előny. Nem árt megemlíteni, hogy tőlünk négyszer állítottak ki valakit, míg az ellenféltől kétszer, bár összességében nem ezen múlt, hogy magunkra húztuk őket. Suzie Frasert például kifejezetten nehezen tudtuk tartani.

Az utoilsó negyed így újra egálról indult. Egy ideig próbálkozott mindkét gárda, majd Valkai Ágnes messziről akkora gólt lőtt, hogy még az ausztrál hálóőr is csak meglepetten nézett. Erre nyilván nem számított. Ha már a kapusoknál tartunk, Horváth Patrícia újra olyan teljesítményt nyújtott a magyar kapuban, mint az első mérkőzésen, a negyedik játékrészben leginkább rajta múlt, hogy kevesebb gólt kaptunk. Egyre keményebb lett a mérkőzés, Drávucz Rita például sípszó után szabályosan kapott egy pofont egy ausztrál lánytól. Jellemző, hogy a jogosan reklamáló Godova Gábor kapott sárga lapot.

Egy perccel a vége előtt Horváth újfent hatalmasat védett, de maradt az ausztráloknál a labda. Kaptak egy utolsó esélyt a játékvezetőknek köszönhetően, amivel az első gólját szerző Rebecca Rippon révén élni is tudtak, így jöhetett a hosszabbítás. Számunkra nagyon rosszul kezdődött az újabb három perc, olybá tűnt, mintha nem tudnánk mit kezdeni az ellenfél védekezésével. Az orosz bíró ráadásul a végére kifejezetten - és érezhetően - az  ausztráloknak kezdett fújni.

Váratlan kettős kiállítások, dobóemerek indokolatlan kiszórása - ezek mind-mind megkérdőjelezik a játékvezető tisztaságát. Ez már csak azért is méltatlanná tette a meccset, mert nyilván az ellenfél sem így szeretett volna olimpiai bronzérmet szerezni, hanem becsületes küzdelemmel. Nem rajtuk múlt, hogy nem így alakult. Knox góljára még Valkai felelt egy zseniális ejtéssel, azaz egyenlített, de a kettős emberhátrányt már nem tudtuk kivédekezni.

Egygólos ausztrál előnnyel fordultunk (9-8), és szerencsére a bírók ebbe a játékrészbe nem nyúltak bele durván.  Az idegekkel játszva Kisteleki csak az utolsó pillanatban tudott egyenlíteni, így bizonyossá vált: büntetőkkel fog eldőlni az olimpia harmadik helye. A magyar lányok a sírból hozták vissza a meccset.

A büntetődobás hihetetlenül kezdődött, Horváth Patrícia kétszer is védett. Bár Györe Anett kapufát lőtt, Kisteleki lövésénél már mi vezettünk. A végén mégis az ausztrálok örülhettek, hiszen Drávucz ötödikként kihagyta saját lehetőségét, így hatalmas harcban lecsúsztunk a dobogóról. A pekingi olimpia bronzérmese Ausztrália.

2008-AS NYÁRI OLIMPIAI JÁTÉKOK, PEKING


VÍZILABDA, NŐK, Mérkőzés a 3. helyért
MAGYARORSZÁG - AUSZTRÁLIA 9-9
(2-2, 3-1, 1-3, 1-1, 2-2) - büntetőkkel: 11-12
Peking, Olimpiai Sportközpont, 1500 néző, V.: Szergej Antsziferov (orosz), Mladen Rak (horvát)
Gólszerzők: Kisteleki 3, Valkai 3, Drávucz 2, Zantleitner ill. Fraser 2, Gynther 2, B. Knox 2, Beadsworth, R. Rippon, M. Rippon
Kiállítás: 15, ill. 11Kézilabda: még egy győzelem, és jöhet az olimpiai selejtező

Kézilabda: még egy győzelem, és jöhet az olimpiai selejtező

Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, ahogyan megemelik a fizetésüket

Nem tetszik a kormányhivatali dolgozóknak, ahogyan megemelik a fizetésüket

Negyvennégy gyöngyöspatai már nyilatkozott is, hogyan kéri a kártérítést

Negyvennégy gyöngyöspatai már nyilatkozott is, hogyan kéri a kártérítést

Egyre több kínai városban bukkan fel az új tüdőgyulladás-vírus

Egyre több kínai városban bukkan fel az új tüdőgyulladás-vírus

80 évvel ezelőtti könyv ad választ a Fidesz "vallásos" fordulatára

80 évvel ezelőtti könyv ad választ a Fidesz "vallásos" fordulatára

Rengetegen használnak még Windows 7-et, pedig a saját sírjukat ássák vele

Rengetegen használnak még Windows 7-et, pedig a saját sírjukat ássák vele