szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megváltoztak a kenyér- és péksütemény-vásárlási illetve fogyasztási szokások Magyarországon: a friss pékáruk piacán is teret nyertek a hipermarketek, és az asztalra gyakrabban kerül barna kenyér - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

A felmérésből kiderül, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend a barna kenyér. A rendszerváltás idején, 1989-ben a piackutató által megkérdezettek átlagosan arról számoltak be, hogy hetente egy alkalommal fogyasztottak barna kenyeret. A tavalyi piackutatás már azt mutatta, hogy a lakosság több mint fele, 58 százaléka fogyaszt szívesebben barna kenyeret. A kutatási eredmények alapján barna kenyeret nagyobb arányban fogyasztanak - az egészséges életmódot feltehetően inkább szem előtt tartó - fővárosi lakosok, a 60 év alattiak, a magasabb jövedelműek és a magasabb iskolai végzettségűek.

A tanulmány rávilágít arra, hogy a háztartások elsődlegesen a kisebb önkiszolgáló boltokban szerezték be a pékárut 2005-ben, hasonlóan a korábbi évekhez, ugyanakkor a nagy hipermarketek népszerűsége ezen a piacon is nőtt. Míg 2000-ben a háztartásoknak csupán 15 százaléka vásárolt kenyeret és péksüteményt a hipermarketekben, addig 2005-ben már 34 százalékuk jelölte meg ezt az üzlettípust beszerzési forrásként.

A pékáruk piacán a legnagyobb vesztesek a szakosodott boltok voltak az elmúlt években. Öt évvel ezelőtt a háztartásoknak még mintegy 22 százaléka a kisebb péküzletekben szerezte be a mindennapi kenyerét, tavaly viszont már csak 10 százalékuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Önbizalmat növel a grépfrút

A grépfrút, amellett, hogy fogyókúrák egyik alapeleme, javítja a szervezet regeneráló-képességét, a sejtek szabad gyökökkel szembeni védelmét. Kivonatának néhány cseppje megújítja az önbizalmat, illata serkenti az agy jobb féltekét, javítja a memóriát és segíti a koncentrációt.

MTI Tech

Hatástalan a zsírszegény diéta?

A zsírszegény diéta nem csökkenti olyan egészségügyi problémák kialakulásának esélyét, mint többek közt az emlőrák -írja az amerikai orvosi kamara lapja, a The Journal of the American Medical Association.

hvg.hu Plázs

Szívre is jó a magyar áfonya

Bár a sarkkörtől a trópusokig az áfonyák mintegy háromszáz faja népesíti be az északi féltekét, hazánkban ritkán fordul elő. Ám egyik különleges változata a nedves, savanyú talajt kedvelő tőzegáfonya az Észak-Alföld tőzegmohalápjain és a Mátra egyes területein él. Magas ásványi anyag, só és vitamin tartalmú piros gyümölcse a népi gyógyászat nélkülözhetetlen szere.