szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egészen a közelmúltig a kutatások azt bizonyították, hogy a magas rosttartalmú diéták segítenek megelőzni a vastagbél rákot. Manapság egyre több vizsgálat mutatja, hogy a túl sok hús fogyasztása káros is lehet – véli az Amerikai Rákkutató Intézet elnöke, Jeffrey R. Prince.

Több kutatás szerint a magas rostbevitel csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Ám három, egymástól független kutatás 2000-ben kimutatta, hogy a rostbevitel mennyisége és a vastagbél polip között – ami gyakran a vastagbél rákot előzi meg – nincs jelentős összefüggés.

Számos kutatás derített fényt a vörös hús fogyasztása és a vastagbélrák között. 2005 januárjában 148 ezer 610, 50 és 74 év közötti felnőtt részvételével végzett vizsgálatok kiderítették, hogy azoknak, akik rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztanak vörös húst, 50 százalékkal több esélyük van a vastagbél rákra. A vörös hús fogyasztásakor a bélben található baktériumok rákkeltő melléktermékeket bocsátanak ki.

Prince szerint a sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazó diéták sokkal hatékonyabbak a vastagbélrák megelőzésében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a vörös hús fogyasztása és a vastagbél rák közötti összefüggés bizonyításának érdekében még sok kutatást kell elvégezniük – hangsúlyozza a Newstarget.com cikke.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

A cukros italok fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát

Az édességek fokozzák a hasnyálmirigyrák kockázatát – állapította csaknem egy évtizedes kutatása alapján a svéd Karolinska Intézet, s ezzel első ízben talált összefüggést az édes élelmiszerek és a ritka, de nagyon súlyos betegség között.

euractiv.hu Plázs

Megszűnhet a tüdőrák Skóciában?

A szakemberek szerint gyakorlatilag megszüntethető a tüdőrák Skóciában, ha a dohányzás korlátozását szolgáló intézkedéseket következetesen végrehajtják. A dohányzás hívei tiltakoznak és a közvélemény félrevezetésével vádolják az egészségvédőket.

hvg.hu Plázs

A D-vitamin alacsony szintje mellrákra utalhat

Azoknak a nőknek, akik a mellrák késő stádiumába jutottak, alacsonyabb a D-vitamin szintjük, mint azoknak, akik egy korábbi stádiumban vannak – mutatta ki egy vizsgálat.