szerző:
hvg.hu

Egy holland kutatás szerint azoknál a gyerekeknél, akik megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű gabonaféléket és halakat esznek, kevésbé valószínűsíthető az asztma, vagy a nehézlégzés kialakulása, szemben azokkal, akik nem fogyasztanak ilyen ételeket. A szakemberek további kutatásokat végeznek, hogy kiderítsék az asztma és az étrendi szokások közötti kapcsolatot.

Mike Adams, a Táplálkozás hét törvénye című könyv szerzője szerint az asztma és a nehézlégzés szoros kapcsolatban van a gyermekkori étrenddel. Ha a gyerekek az olyan egészséges ételek, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék és halak által nyújtott tápanyagok hiányában szenvednek, gyakran bajlódnak különféle, szerveket és szöveteket érintő gyulladásokkal, beleértve a tüdőt is. „A legtöbb orvos a tünetek kezelésére egyszerűen antihisztamint ír fel, noha az asztma és a nehézlégzés kialakulása mögött táplálkozási hiányosságok húzódnak; az asztma gyógyítását az étrenddel kéne kezdeni” - állítja a szakember.

A holland kutatócsoport a vizsgálatok során közel hatszáz gyerek táplálkozását elemezte. A nyolc és 13 éves kor közötti csemeték szülei táplálék-kérdőíveket töltöttek ki, valamint az asztma jelenlétéről is be kellett számolniuk. Az analízis során jelentős összefüggést fedeztek fel a hal, a teljes kiőrlésű magvak fogyasztása és az asztma között.

Azon gyerekek esetében, akiknek étrendje tartalmazta a gabonaféléket, kevésbé valószínűsíthető az asztma (54 százalékban), illetve a nehézlégzés (45 százalékban) kialakulása. A halat rendszeresen fogyasztó gyermekek esetében ez az arány 66 illetve 56 százalék volt.

Táplálékallergia

Bizonyos halak húsának, így például a lazacénak igen magas a hisztamin tartalma. Az emberi szervezet azonban nem minden esetben képes étkezés után ezt a nagy mennyiséget lebontani, ilyenkor az allergiás reakciókhoz megtévesztésig hasonló tünetek jelentkeznek. A legtöbb esetben az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek gyorsan hatnak, ám a megfelelő és alapos hőkezeléssel kellő mértékben csökkenthető a halhús hisztaminszintje.Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Plázs

A jóga hatásos az asztma ellen

Már néhány jóga foglalkozás javíthatja a légzést. A jóga hasznos lehet az asztmások és más légúti betegségben szenvedők kezelésében is.

hvg.hu Plázs

Minden, amit az asztmáról tudni kell

Az asztma kezelhető, ám gyógyíthatatlan betegség. A WHO adatai szerint az asztmások száma 100-150 millióra tehető, számuk tízévenként 50 százalékkal nő - évente 180 ezer ember halálát okozva. Bárkinél, bármikor és bárhol jelentkezhet. Ennek dacára az asztmások örömteli és teljes életet is élhetnek.

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával – videó

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Nagy siker a két Vajda kiállítás

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia

Most utcán a magyar fiatalok, de ettől még nagy az apátia