szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már néhány jóga foglalkozás javíthatja a légzést. A jóga hasznos lehet az asztmások és más légúti betegségben szenvedők kezelésében is.

A thaiföldi Khon Kaen Egyetem kutatói 58 egészséges húsz év körüli fiatalt vontak be egy hathetes vizsgálatba. Az önkéntesek fele hetente három alkalommal egy-egy 20 perces Hatha-jóga foglalkozáson vett részt, a többiek pedig élték megszokott életüket. Egyik csoport tagjai sem fogyasztottak alkoholt, és senki sem dohányzott közülük.

Mérték a mellkasfal tágulási képességét a szegycsont, az ötödik és a nyolcadik borda magasságában, illetve légzésfunkciós műszeres vizsgálatokat végeztek. Már 18 jóga foglalkozás után jelentősen javultak a fiatalok légzésfunkciós értékei. A hörgők tágasságára (FEV1 és a FEV25), illetve a tüdő kapacitására (FVC) utaló paraméterek egyaránt jobbak voltak a vizsgálat végén. A mellkasfal tágulékonysága mindhárom mért magasságban kedvezően változott.

A Hatha-jóga hatása - a légzési kapacitás javítása, a mellkasfal tágulékonyságának, illetve az erőltetett kilégzési térfogatoknak a növelése révén - kedvező lehet számos légúti betegség, így az asztma, a légzési izmok károsodásával járó súlyos betegségek (pl. myasthenia gravis), de még a mellkasi és hasi műtétek után kialakuló légzésgyengeség kezelésében is - mutattak rá a tudósok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Plázs

Elég hat óra alvás

Egy amerikai statisztika szerint a fejlett ipari országok polgárainak egynegyede nyugtatók vagy altatók segítségével tudja csak átaludni az éjszakát. Ennek súlyosabbak a következményei, mint az álmatlanságnak.

MTI Plázs

Asztmáról a neten

Május 2-án, az asztma világnapja alkalmából online tájékoztató program indul, amelynek fő célja, hogy erről a betegségről még többet tudjanak meg az érintettek.

MTI Plázs

Örökölhető a horkolás?

Horkoló szülőknek horkolnak a gyermekeik is - derült ki egy amerikai kutatásból. A vizsgálatok, amelyeket Cincinnatti városának gyermekkórházában végeztek, azt az eredményt hozták, hogy a horkoló szülők gyermekei háromszor nagyobb valószínűséggel adnak ki kellemetlen hangokat alvás közben - adta hírül a BBC.

hvg.hu Plázs

A sok alvás kedvez a cukorbajnak

Az alvásban is fontos a mértékletesség, legalábbis a férfiaknál, ugyanis mind az álmatlanságban szenvedőknél, mind az álomszuszékoknál növekszik cukorbetegség kockázata.

hvg.hu Plázs

15 tipp, hogy jól aludjon el

Minden nem alvó további alvók éjjeli nyugalmának megzavarója. Ne feledjük, nappali cselekedeteink szorosan összefüggnek azzal, milyen az éjszakánk. A következőkben 15 praktikát olvashat, melyek segítik az alvásban és a reggeli friss ébredésben.

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar

Új, húszperces koronavírusteszt készült

Új, húszperces koronavírusteszt készült

Újabb hét koronavírusost találtak a Forma-1-ben

Újabb hét koronavírusost találtak a Forma-1-ben