szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig több mint háromszázan vettek részt azon a tréningen, amely a mindennapi stressz kezelésére egy évvel ezelőtt indult a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében.

"Külső körülményeinket nehéz befolyásolni, de saját hozzáállásunkat, reakcióinkat megváltoztathatjuk" - hangsúlyozta Stauder Adrienne pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet negyetemi adjunktusa. 
 
Egészségi problémákat is okozhat
Az idei év Selye János (1907-1982) születésének centenáriuma és ennek kapcsán augusztusban nemzetközi kongresszust tartanak Budapesten. Stauder Adrienne szerint büszkék lehetünk arra, hogy egy magyar származású tudós vezette be a stressz fogalmát. "A stressz mindenkit érint. Selye János koncepciója szerint minden stressz, ami valamilyen módon arra ösztönöz minket, hogy alkalmazkodjunk, megoldjuk a helyzetet. A stressz tehát nem feltétlenül káros, valamennyi stressz kell az életünkhöz" - mondta a pszichiáter, a tudóst idézve, aki szerint a stressz az élet sava-borsa.
 
Magyarázata szerint a tartós stressz viszont, miként ezt tudományos vizsgálatok is igazolták, testi tünetekhez, sőt súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet. Hatására legyengül az immunrendszer, ezért fogékonyabbak az egyetemisták vizsgaidőszakban a különféle fertőzésekre.
 
"A gyász is így hat. Amikor az ember szomorú, depressziós, akkor fogékonyabb lesz mindenféle megbetegedésekre, s sokszor történik meg, hogy valaki utánahal bánatában párjának. A szívinfarktus, agyvérzés is gyakran valamilyen stresszhelyzetet követően következik be. A pszichiátriai kórképek, így a depresszió, a pánikbetegség esetében is nagyon gyakran kimutatható, hogy manifesztálódásukat megelőzően valakit nagyon sok stressz ért, amit nem tudott kezelni, feldolgozni" - fejtette ki a szakember. 
 
Nemcsak a nagy stressz lehet kártékony. Ugyanilyen rossz hatással vannak az egészségre az apró stresszhelyzetek. Ilyen állandó stresszforrás lehet a munkahely, a párkapcsolat, vagy a közlekedés. "Az emberek gyakran felismerik, hogy túl sok a stressz az életükben, s azt is, hogy emiatt betegedtek meg, de nem tanulják meg ezt kezelni. Sokan nem látnak környezetükben pozitív példát, de a médiában is inkább a deviáns megoldási módokat, az erőszakot mutatják be" - tette hozzá.
 
A hatékony stresszkezelést tanítja a Williams Életkészségek Program, amelyet a 90-es évek elején dolgoztak ki az Egyesült Államokban, s azóta már a Távol-Keleten és Dél-Amerikában is alkalmaznak. Több kutatás igazolta hatékonyságát: a programban részt vett szívbetegeknél alacsonyabb vérnyomásértékeket mértek, ráadásul stresszhelyzetben nem regisztráltak olyan vérnyomáskiugrásokat, mint korábban, és a pulzus sem gyorsul fel olyan mértékben.
 
"Infarktuson átesett embereknél, vagy a szívkoszorúér-megbetegedésben szenvedőknél nagyon fontos, hogy ne terheljék túl a szívet" - hangsúlyozta a magyarországi program vezetője.
 
Stauder Adrienne elmondta, hogy betegeken és egészségügyi dolgozókon kívül menedzsereknek is szerveztek tanfolyamot. A 16 órás tréning során a résztvevőket megismertetik a tudományos kutatásokkal, amelyek szerint jobb kibeszélni a gondokat még akkor is, ha időlegesen ez feszültséget okoz, továbbá elsajátítják a megfelelő technikákat, és szituációs gyakorlatot is szerveznek. Budapesten kívül tartanak ilyen tréningeket Kecskeméten, Pécsett és Szegeden is.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Stressz – a kor kórja

„Küzdj vagy fuss” – a XXI. század népbetegségeként aposztrofált stresszre adható lehetséges válaszok ezek. Számtalan betegség kialakulása miatt okolják az állandó készenlétet igénylő, és sokszor megoldhatatlannak tűnő mindennapi problémák okozta stresszt. A pszichológus a személyiségben keresi a válaszokat, a belgyógyász a szégyenérzetet is okolja, a kardiológus pedig a beteg felelősségéről beszél.

hvg.hu Karrier

Hogyan győzheted le a munkáddal járó stresszt?

Úgy érzed, hogy folytonos nyomás alatt élsz, és ez rányomja bélyegét munkahelyi teljesítményedre is? A stressz azon kívül, hogy felelős a legtöbb egészségügyi probléma kialakulásáért — többek között szív- és érrendszeri panaszokat és migrént okoz — észrevétlenül lopakodik életedbe. Ám különböző módszerekkel kieresztheted a fáradt gőzt. Tanácsaink.

MTI Karrier

A munkahelyi stressz árt a szexuális életnek

A merevedési zavarral küzdő férfiak több mint háromnegyede (85 százaléka) a munkahelyi stresszt és a túlhajszoltságot teszi felelőssé a probléma kialakulásáért, derült ki a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport és az Origo internetes portál kutatásából.