szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy érzed, hogy folytonos nyomás alatt élsz, és ez rányomja bélyegét munkahelyi teljesítményedre is? A stressz azon kívül, hogy felelős a legtöbb egészségügyi probléma kialakulásáért — többek között szív- és érrendszeri panaszokat és migrént okoz — észrevétlenül lopakodik életedbe. Ám különböző módszerekkel kieresztheted a fáradt gőzt. Tanácsaink.

Ne várd meg, míg a fejed is
belefájdul, lazíts!
© sxc.hu
Egy nemrégiben készített tengerentúli felmérés szerint az amerikai munkavállalók nyolcvan százaléka folytonos nyomás alatt él, míg a megkérdezettek fele beismerte: ahhoz, hogy megfelelően tudja kezelni a munkahelyi stresszt — illetve felülemelkedjen az ebből adódó lelki és fizikai bajokon — segítségre van szüksége.

A magas stresszfaktor azonban nemcsak a munkahelyi környezet sajátossága és velejárója. A túlzott stressz felelős számos egészségügyi probléma kialakulásáért, többek között szív- és emésztő-szervrendszeri problémákhoz, magas vérnyomás kialakulásához vezethet, ekcémát, pikkelysömört, allergiát, migrént okozhat, ezen kívül alvási zavarokhoz és állandó fáradtság-érzethez vezethet.
 
Szakemberek szerint a legtöbb ember alábecsüli a mindennapi élettel együtt járó stresszt, ami sokaknál váratlanul, minden előzetes figyelmeztetés nélkül — a már említett betegségek formájában — jelentkezik. Íme néhány ötlet, hogyan kezelheted a munkahelyi stresszt!

Ismerd fel, hogy mi váltja ki a stresszhelyzetet!

Mi a fő stresszforrás életedben? Határidős munkád van? Kényszeresen meg akarsz felelni munkahelyi és otthoni kötelezettségeidnek? A legelső lépés, hogy legyőzd az életedet hátrányosan befolyásoló lelki nyomást, ha felismered, honnan ered.

Vizsgáld meg, hogy mi az, amin változtatni tudsz!

Vannak olyan foglalkozások, amelyeknek szerves velejárója a stressz: a tőzsdeügynökök például nehezen tudnák kivonni magukat a munkájukkal járó feszültség alól. Ha mindössze arról van szó, hogy a munkaidő lejárta után rohansz a legkorábbi vonathoz vagy buszhoz, hogy mielőbb hazaérj, érdemes elgondolkodnod azon, hogy mindez megéri-e. Ha nem vidéken laksz, menj inkább egy későbbi busszal, és készülődj nyugodtan, mert ezzel sok bosszúságtól és fölösleges idegeskedéstől kímélheted meg magad.

Ne legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben!

Senki sem Superman — vagy szupernő —, akármennyire is törekszik erre! Ha gyakorlatilag teljesíthetetlen feladatokat vállalsz, romlik hatékonyságod és frusztrált leszel. Nem baj, ha maximalista vagy, ám nem árt, ha leküzdhetetlen akadályok helyett kisebb, de elérhető célokat tűzöl ki magad elé. Így sikerélményekkel és szakmai tapasztalatokkal gazdagodhatsz anélkül, hogy túlpörögnél.

Gondolkozz pozitívan!

Sablonos szövegnek tűnik, de van benne igazság: légy pozitív! Soha ne mondd, hogy „de hülye vagyok”, vagy „biztos ma is olyan béna leszek, mint tegnap”. Az ilyen és ehhez hasonló gondolatok amellett, hogy hátrányosan befolyásolják önértékelésedet, az egész napodat elrontják.

Stressz a „lelke” mindennek? Légy nyugodt és kiegyensúlyozott! (Oldaltörés)

A nevetés oldja a feszültséget
Oszd be az idődet!

Hogy elkerüld a rohanást, és soha ne légy lemaradásban, készíts egy listát tennivalóidról, élén a legfontosabb, halaszthatatlan teendőiddel! Ez segíthet abban, hogy a kevésbé fontos feladatok ne vigyék el az idődet, és azokra koncentrálhass, amelyeket minél előbb el kell végezned.

Engedélyezz magadnak egy lélegzetvételnyi szünetet!

A párperces, rendszeres szünetek szinte megfiatalítanak, szellemileg és fizikailag is felfrissítenek. Olykor-olykor néhány percre száműzd agyadból a feszültségkeltő gondolatokat: nyisd ki az ablakot és lélegezz mélyeket vagy tégy egy rövid sétát!

Ne akarj hős lenni!

Ha nem tudsz helytállni munkahelyeden és magánéletedben egyidőben, kérj meg valakit, hogy segítsen – például háztartási teendőid ellátásában. Ez nem megoldható? Akkor ügyelj arra, hogy csak annyit vállalj, amennyit teljesíteni tudsz, ellenkező esetben karriered vagy családi életed sínyli meg.

Küszöböld ki a zavaró tényezőket!

Ha nyomaszt egy közeli határidő, és úgy érzed, zsákutcába jutottál, mert egyáltalán nem haladsz munkáddal, csukd be az irodád ajtaját, kapcsold ki mobiltelefonodat — vagy legalább tedd néma üzemmódba — és koncentrálj az előtted álló feladatra! Csöndben, csak a munkádra összpontosítva nagyobb esélye van annak, hogy időre elkészülsz, mintha idegesen, zavaró külső hatásoknak kitéve próbálsz dolgozni.

Kerüld az élénkítőket!

Egymás után döntöd magadba a kávákat és egyik cigarettáról a másikra gyújtasz? A koffein, a nikotin — és az alkohol — nem segít abban, hogy megszabadulj a fölgyülemlett munkahelyi feszültségtől, ezért kerüld ezek túlzott fogyasztását! A kávézás legyen egyfajta szertartás, amikor néhány percre elengeded magad, és feltöltődsz.

Vezesd le a feszültséget!

Ha felforr a víz, sípol a teáskanna és kiáramlik belőle a gőz. Hetente kétszer-háromszor húsz percet szánj intenzív testmozgásra, hogy levezesd a felgyülemlett stresszt, és kiereszd a fáradt gőzt. Nem kell megerőltető testmozgást végezned, kocogás közben is kikapcsolódhatsz. Ha nem szereted az aktív mozgást, elsajátítod a relaxációs technikákat is, végezz speciális légzésgyakorlatokat vagy fizess be egy lazító masszázsra. Más megoldás is adódik: klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a nevetés remek stresszoldó, úgyhogy kacagj minél többet!

Végső esetben fordulj szakemberhez!

Hogyha úgy érzed, semmi nem használ, a stressz életed meghatározó elemévé vált, ne várj addig, amíg belebetegszel, érdemes időben szakemberhez fordulni. Konzultálj egy terapeutával, kérd a tanácsát. Stressz nélkül kiegyensúlyozottá válhatsz, ezáltal munkahelyeden is jobban teljesíthetsz, és magánéltedben is tökéletesen helytállhatsz.

hvg.hu Karrier

Öt érv az online önéletrajz mellett

Mi a leghatékonyabb módja annak, hogy a kiszemelt munkahelyre gyorsan és olcsón jusson el az álláskeresők önéletrajza? A jelentkezők postázzák cv-jüket, vállalva annak kockázatát, hogy azt esetleg a megadott határidőn túl kézbesítik a címzettnek, esetleg elektronikus úton vegyék fel a kapcsolatot a cégvezetéssel? Tippek.

hvg.hu Karrier

Hét jel, ami arra utal, hogy karriered zsákutcába jutott

Úgy érzed, hogy végérvényesen rád zárult munkahelyed kapuja? Amikor az egész napos robotolás után végre elhagyod az irodát, szinte fuldokolsz, mintha valaki elszívta volna előled a levegőt? Nem árt, ha idejében felismered a jeleket, és továbblépsz, mielőtt teljesen kiégnél. Tippek.

hvg.hu Karrier

Hogyan lesz egy átlagos munkából álomállás?

A legszívesebben egy trópusi szigeten süttetnéd a hasad abban a biztos tudatban, hogy fizetésed minden hónapban pontosan megérkezik bankszámládra? Hogyha álmaid állásáról fantáziálsz, nem jelenti azt, hogy irtózol a kemény munkától, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az ideális állás mindenkinek mást jelent. Szociális munka? Színjátszás? Tippek.

hvg.hu Karrier

A tíz legnépszerűbb indok, hogy miért késel a munkából

Késésben vagy, de kínos lenne megint arra hivatkoznod, hogy elaludtál, dugóba kerültél, netán elment előtted a busz? Ne köntörfalazz, légy őszinte főnököddel, akkor is, ha notórius késő vagy! Rajtad kívül még sokan járnak ebben a cipőben, kérdés, mire hivatkoznak leggyakrabban, ha szóba kerül a késői munkakezdés. Tippek és indokok.

hvg.hu Karrier

Rázós helyzet: mit kérdezz az állásbörzén?

Az állásbörze ideális terep arra, hogy tájékozódj, mely cégek vadásznak friss munkaerőre. Nem mindegy azonban, hogyan közelítesz a kiszemelt vállalat fejvadászához. Mit kérdezz és hogyan érd el, hogy hosszas felvételi procedúra helyett azonnal bezsebelhesd a számodra kedvező állásajánlatot? Kérdések és tippek.

hvg.hu Karrier

Kirúgtak az állásodból? Vágj vissza!

„Miért pont én?” „Hol találok másik állást?” Ezek a kérdések óhatatlanul fölmerülnek az emberben, hogyha nemrég bocsátották el munkahelyéről. A probléma akkor csúcsosodik ki igazán, amikor az állásinterjún arról faggatnak, hogy miért jöttél el előző munkahelyedről, ráadásul nem létező referenciáidat is kérik. Mi a teendő ilyenkor? Tippek.

hvg.hu Karrier

Az első állásajánlat lesz az utolsó?

Nap mint nap szembesülsz a kellemetlen ténnyel, hogy még mindig a munkanélküliek táborát gyarapítod? Amikor szinte meggyőződéseddé válik, hogy te már sosem találsz munkát, fokozottan figyelj, mert ilyenkor sokan abba a hibába esnek, hogy rábólintanak az első állásajánlatra, amely rájuk talál. Tippek a hvg.hu-tól!

Összehozta a szilárdtest-akkumulátor a BMW-t és a Fordot

Összehozta a szilárdtest-akkumulátor a BMW-t és a Fordot

Létrejött a Magyarországi Drón Koalíció

Létrejött a Magyarországi Drón Koalíció

Ennyibe kerül, ha most akar hitelt felvenni

Ennyibe kerül, ha most akar hitelt felvenni