szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar lakosság naponta átlagosan mindössze 285 gramm zöldséget, gyümölcsöt eszik az ideális 400-800 gramm helyett, pedig a betegségek megelőzésében nélkülözhetetlen vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez csak a növényalapú táplálkozás segíti hozzá az emberi szervezetet.

A helytelen táplálkozás a bőrön is nyomot hagy, ezért jobban kellene figyelni az élelmiszerfogyasztás arányainak megtartására. Aki rendszeresen és kellő mértékben fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, annak nemcsak az emésztő-, érrendszeri, és izületi betegsége javul, vagy éppen megelőzi a bajt, hanem kozmetikai problémái is enyhülnek. 
 
A szép bőr titka a helyes táplálkozás
© Dripnet
A pattanásos bőr oka lehet a magas zsír- és koleszterin tartalmú ételek, valamint az édesség, a finomított lisztből készült pékáru fogyasztása. A mértéken felüli fehérjefogyasztás a felszívódó méreganyagok hatására a bőrön is előbb-utóbb láthatóvá válik, mert a bőr kiválasztó szerv.
 
A kiváltó okok megszüntetésével, így a fehérjebevitel 1-4 héten át tartó drasztikus csökkentésével, a zöldség-gyümölcsfogyasztás növelésével sok esetben látványos javulás tapasztalható a bőr állapotában. Ügyelni kell arra, hogy a napi táplálékmennyiség legalább ötven százaléka friss növény legyen, vagy ha főtt, akkor a levét is használják föl.
 
A parányi növényi vegyületek, a flavonoidok gyógyhatásúak. A hagymafélék, a fehérrépa, a spenót, a zeller, a lencsefélék, a brokkoli és a petrezselyem a leggazdagabb flavonoid forrás. A gyümölcsök közül a bogyósok, mint az eper, a szeder, a szőlő, az olajos magvak közül a dió tartalmazza a legtöbb ilyen anyagot, a bogyós gyümölcsök ráadásul kiváló méregtelenítők.
 
A táplálkozáskutatók szerint különösen az élénk színű - zöld- sárga- piros - zöldségekből, gyümölcsökből mint a spenót, a brokkoli, a sárgarépa, a paradicsom, a sárga- és a görögdinnye, az aromások közül a hagymafélékből ajánlott sokat fogyasztani. Az alma kiváló vértisztító, pektintartalmának köszönhetően gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását. A növényekben rejlő E-vitamin pedig csak úgy jut érvényre, ha az ételekből, salátákból nem spórolják ki a növényi olajat.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Táplálkozási tanácsok: milyen betegségeket előzhetünk meg?

A helyes táplálkozás továbbra is az egyik legkellemesebb módja a rák megelőzésének, illetve egészségünk megőrzésének. Összeállításunkban különféle tanulmányok eredményeiből szemezgettünk, amelyekből kiderül, milyen betegségeket előzhetünk meg a zöldség-, illetve gyümölcsfogyasztással.

MTI Plázs

Táplálkozási dilemmák: mikor és mennyit együnk?

Kényelmesebben élünk mint elődeink, ráadásul kevesebbet mozgunk, és többet fogyasztunk, mint amire szervezetünknek, az adott aktivitási szint mellett igénye lenne. A dietetikustól megtudtuk, hogyan táplálkozhatunk egészségesebben.