Tetszett a cikk?

Az anorexia (kóros nem evés), a bulimia (kóros falás és hánytatás) illetve az orthorexia (csak egészséges ételek fogyasztása kóros mértékben) után a legújabb szenvedélybetegség az exorexia, amely a szépség és karcsúság oltárán áldozza fel leginkább a fiatalokat.

A modern világ kitermelt magának egy újabb kóros függőséget, az exorexiát, amelynél szintén a sovány test az áhított szépségideál - írja a Weborvos.hu.

Az edzésmánia, vagy fitnesz-függőség a gondosan felügyelt táplálkozás mellett (amely csak nagyon kevés kalóriát enged fogyasztani) a túlzásba vitt sportolás iránti függőséget jelenti. Az ebben a pszichés betegségben szenvedők élete kizárólag az edzések körül forog. Céljuk a vékony, szálkásra és izmosra kisportolt test, amely a szemükben az abszolút szépséget testesíti meg.

Az exorexia legjellemzőbb tünetei a napi rendszerességű, több órás edzések, amelyek már az álló- és teljesítőképesség határait feszegetik. A betegség tényét az abban szenvedővel nagyon nehéz tudatosítani; mivel az illetőnek nincs betegségtudata, az életmódját érintő kritikákra élesen reagál. Rendszerint nem érti, miért baj másoknak, ha „ő csak egészségesen szeretne élni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A gének okozhatják az anorexiát

A táplálkozási zavar okait igyekszik feltárni egy nemzetközi kutatási program, és egyelőre úgy tűnik, hogy újfent a génekben találják meg a baj gyökerét.

hvg.hu Plázs

Halálos weboldalak: az anorexiát népszerűsítik

Az anorexiát és a bulémiát, mint választható életstílust népszerűsítik bizonyos weboldalak, emberek halálát okozva ezzel – állítja egy brit, táplálkozási zavarokkal foglalkozó intézmény.