szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Dél-Afrikában elkészítették a tébécé egyik baktériumtörzsének géntérképét, s ezzel fontos lépést tettek a fertőző betegség elleni gyógyszerek kifejlesztése felé.

A dél-afrikai szakemberek egy hét alatt végezték el a munkát amerikai technológiával és a dél-afrikai kormány támogatásával. Ám nem ez az első eset, hiszen korábban más törzsekről már készültek géntérképek.
 
A tbc-nek vannak rendkívül veszedelmes, úgynevezett multirezisztens, azaz a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerekkel szemben ellenálló törzsei, és vannak úgynevezett kiterjedten rezisztens, azaz több gyógyszerrel szemben ellenálló törzsei, ez utóbbiakból több száz ismeretes, és ezek egyikét térképezték fel genetikailag a legutóbb. Ez annyit jelent, hogy ez a géntérkép csupán erre az egy törzsre érvényes, a többire valószínűleg nem - mutatott rá az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes osztályának vezetője, Mario Raviglione.
 
Becslések szerint Dél-Afrikában 330 ezer ember szenved tébécében, s közülük hatezret a multirezisztens törzs betegített meg. A kiterjedten rezisztens törzs világszerte előfordul, így például Kelet-Európában, Oroszországban, de az Egyesült Államokban is.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

TBC fenyegetheti az Európai Uniót

Akár súlyos tuberkulózis-járvány is fenyegetheti az Európai Uniót az olyan, gyógyszereknek ellenálló kórokozók miatt, amelyek Kelet-Európában és Közép-Ázsiában pusztítanak - figyelmeztetnek a Nemzetközi Vöröskereszt illetékesei.

MTI Világ

Veszélyes tbc-fertőzött beteg utazta keresztül Európát

A világ több tucat országának közegészségügyi hatóságai próbálják felkutatni azokat az embereket, akik megfertőződhettek a tbc egy ritka és veszélyes formáját hordozó amerikai férfitól, amikor az illető az Egyesült Államokból Európába repült, s ott szinte keresztülutazta a kontinenst.

MTI Plázs

A TBC gyorsan terjed Kelet-Európában

A tuberkolózis ellen vívott harc sikerei dacára továbbra is világszerte csaknem félmillió új beteget regisztrálnak évente, Kelet-Európa egyes államaiban pedig azonnali intézkedésekre van szükség a betegség megfékezésére - áll a Vöröskereszt- és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFCR), és az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívásában, amelyet a március 24-i TBC-Világnap alkalmából adtak ki.

MTI Plázs

Az országos tisztifőorvos szerint nincs ok tbc-pánikra

A magyarországi tuberkulózis (tbc) megbetegedésekkel kapcsolatban nincs ok a pánikra - mondta el Bujdosó László országos tiszti főorvos. Magyarországon nem rosszak a tbc-s megbetegedési arányok, sőt az utóbbi években a helyzet javult tette hozzá.

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.