szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Szűréssel az Életért Program (SZ.É.P.) győri ingyenes szűrővizsgálatain szombaton már a délelőtti órákban több százan vettek részt. A rendezvényekkel a szűrések fontosságára akarják ráirányítani a figyelmet.

Győr a harmadik állomása - Budapest és Debrecen után - az országos programsorozatnak, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal több szakmai és civil szervezettel közösen indított az egészségügyi szűrővizsgálatok népszerűsítése érdekében - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő, aki a szemléletformálás szükségességét beszédes adatokkal támasztotta alá. 

Életünk 13 százalékát betegen töltjük. Az emberek 31 százaléka akkor keresi fel az orvost, ha már komoly problémával küzd, míg 24 százalékuk csak akkor megy orvoshoz, ha a fájdalmak már a mindennapi életben, munkavégzésben gátolják. A kormányszóvivő tarthatatlannak nevezte, hogy a magyarok átlagosan hat évvel rövidebb ideig élnek európai társaiknál.
 
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt hangsúlyozta: az állam sokat tehet azért, hogy a várható élettartambeli különbség eltűnjön, de az állam az emberek helyett nem mehet el szűrésre, nem tud helyettük egészségesen élni. Arra biztatott, hogy mindenki szánjon legalább egy-egy napot egészségi állapotának felmérésére.

Tájékoztatása szerint évente csaknem 420 nő hal meg méhnyakrákban, miközben a szűrés ingyenes. Aktív és passzív dohányzás miatt csaknem 30 ezer ember hal meg évente. Az elhízás és a vele összefüggésben jelentkező magasvérnyomás, magas vérzsírszint és cukorbetegség már-már világméretű járványnak nevezhető. Ezen a helyzeten a szűrések igénybevételével számottevően javítani lehetne - mondta a miniszter, hozzátéve: a cél az, hogy minél hosszabban és minél jobb életminőségben éljük le az életünket.
 
Ábrahám Attila, a népegészségügyért felelős miniszteri megbízott az életmód egészségben betöltött szerepéről szólt. Az életminőségben húsz százaléknyi, de legfeljebb negyven százaléknyi szerep jut az egészségügyi ellátórendszernek. A döntő hányad az életmódon, a mozgás gyakoriságán és a táplálkozás mikéntjén múlik. 
 
Budapesten riasztó eredményt hoztak a bőrrák-szűrések, a megvizsgáltak több mint tíz százalékánál bőrrákos elváltozást tapasztaltak. Debrecenben a hallásvizsgálatokon résztvevők hatvan százalékánál halláskárosodásra utaló jeleket mutattak ki - ez derült ki a programsorozat korábbi szűréseinél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mellrák: szűrés vagy hosszú szenvedés?

A mellrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente hétezer új emlőrákost fedeznek fel. Az átfogó programok ellenére is csak a nők egy része megy el a szűrésekre, ráadásul folyamatosan csökken a részvétel. Miért nem törődünk az egészségünkkel?

MTI Plázs

Daganatos elváltozások, cukorbaj a hétvégi ingyenes szűréseken

Több mint húszezer vizsgálatot végeztek el ingyenesen a Szűréssel az Életért Program (SZ.É.P) november 3-i rendezvényén, amely része annak a hét hetes programnak, amit a Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezett, és civil, valamint állami egészségügyi szervezetek összefogásában jött létre.

Plázs

"Már nem is élne, ha nem beszélik rá a szűrésre"

A népbetegségek elleni harcnak csak az egyik, s nem is a legolcsóbb módja a szűrés. Míg a tbc esetében ez korábban kiváló eredményeket hozott, a daganatszűrések laza hálójából viszont sokan kiesnek.

MTI Plázs

Ingyenes szűrések cukorbetegeknek

Az "Egészségesebben az egészségeseknél - cukorbetegen" elnevezésű mozgalom következő rendezvényét szeptember 7-én, délután 4 órakor tartják Budapesten, a Marczibányi Téri Művelődési Központban, ahová várja a diabéteszben érintetteket, családtagjaikat, illetve a még nem beteg érdeklődőket a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete.

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

Dárdai: „Nehezebb helyzetben veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt”

Dárdai: „Nehezebb helyzetben veszem át a csapatot, mint hat évvel ezelőtt”

Már Tuchel irányítja a Chelsea-t, Lőw Zsolt segíti

Már Tuchel irányítja a Chelsea-t, Lőw Zsolt segíti