Hiába ingyenes a szűrés, közel félezren halnak meg méhnyakrákban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Szűréssel az Életért Program (SZ.É.P.) győri ingyenes szűrővizsgálatain szombaton már a délelőtti órákban több százan vettek részt. A rendezvényekkel a szűrések fontosságára akarják ráirányítani a figyelmet.

Győr a harmadik állomása - Budapest és Debrecen után - az országos programsorozatnak, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal több szakmai és civil szervezettel közösen indított az egészségügyi szűrővizsgálatok népszerűsítése érdekében - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő, aki a szemléletformálás szükségességét beszédes adatokkal támasztotta alá. 

Életünk 13 százalékát betegen töltjük. Az emberek 31 százaléka akkor keresi fel az orvost, ha már komoly problémával küzd, míg 24 százalékuk csak akkor megy orvoshoz, ha a fájdalmak már a mindennapi életben, munkavégzésben gátolják. A kormányszóvivő tarthatatlannak nevezte, hogy a magyarok átlagosan hat évvel rövidebb ideig élnek európai társaiknál.
 
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt hangsúlyozta: az állam sokat tehet azért, hogy a várható élettartambeli különbség eltűnjön, de az állam az emberek helyett nem mehet el szűrésre, nem tud helyettük egészségesen élni. Arra biztatott, hogy mindenki szánjon legalább egy-egy napot egészségi állapotának felmérésére.

Tájékoztatása szerint évente csaknem 420 nő hal meg méhnyakrákban, miközben a szűrés ingyenes. Aktív és passzív dohányzás miatt csaknem 30 ezer ember hal meg évente. Az elhízás és a vele összefüggésben jelentkező magasvérnyomás, magas vérzsírszint és cukorbetegség már-már világméretű járványnak nevezhető. Ezen a helyzeten a szűrések igénybevételével számottevően javítani lehetne - mondta a miniszter, hozzátéve: a cél az, hogy minél hosszabban és minél jobb életminőségben éljük le az életünket.
 
Ábrahám Attila, a népegészségügyért felelős miniszteri megbízott az életmód egészségben betöltött szerepéről szólt. Az életminőségben húsz százaléknyi, de legfeljebb negyven százaléknyi szerep jut az egészségügyi ellátórendszernek. A döntő hányad az életmódon, a mozgás gyakoriságán és a táplálkozás mikéntjén múlik. 
 
Budapesten riasztó eredményt hoztak a bőrrák-szűrések, a megvizsgáltak több mint tíz százalékánál bőrrákos elváltozást tapasztaltak. Debrecenben a hallásvizsgálatokon résztvevők hatvan százalékánál halláskárosodásra utaló jeleket mutattak ki - ez derült ki a programsorozat korábbi szűréseinél.