szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A cukorbetegség bizonyítottan káros hatással van az agy kognitív funkcióira, tudósok egy csoportja azonban csak most tárta fel az egyik mechanizmust, amely alapul szolgálhat a diabétesz által okozott tanulási- és memóriazavaroknak.

Egy rágcsálókkal folytatott kísérlet során az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) tudósai felfedezték, hogy a cukorbetegség miatt kialakuló túlzott kortizol (stresszhormon)-termelés komolyabb zavarokat okozhat a hippocampus egészséges működésében. Ez a terület felelős a központi idegrendszerben a tanulási folyamatokért és a rövid távú memóriáért. A tudósok szerint a kortizolszint normalizálódása után a hippocampus újból képes ellátni a feladatait, és új sejteket termelni a károsodott folyamatok visszaállítására.

"A mostani állatkísérletekből származó eredmények egy teljesen új megközelítést tesznek lehetővé a cukorbetegek kezelésében. Ha nem tévedünk, akkor képesek lehetünk helyrehozni a cukorbetegek kognitív zavarait a kortizolszint normalizálásával - fogalmazott Richard J. Hodes, a kutatás vezetője, hozzátéve: további kutatások során igyekszünk majd jobban megérteni az idegrendszer, a kognitív funkciók, illetve a hormonok közti bonyolult kölcsönhatást."

A szervezet kortizol-termeléséért a hipotalamusz-agyalapi mirigy tengelynek (HPA) nevezett hormonrendszer felelős. A kezeletlen cukorbetegek HPA-ja jelentős túlműködést mutat, emiatt a szervezet túl sok kortizolt termel. A kutatás során az emelkedett stresszhormon-szint és a hippokampusz funkciói közti összefüggéseket egyes típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokon és kettes típusú cukorbetegségben szenvedő egereken tanulmányozták. 

A kognitív funkciók - úgy, mint a tanulási képesség és a rövid távú memória - mind a két típusú betegség során károsodtak, ám a normális kortizolszint visszaállítása után a rágcsálók hippokampuszát ért károsodások is gyógyulni kezdtek. Az új kutatási eredmények teljesen más megvilágításba helyezik a cukorbetegség kezelését.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Olcsóbb lesz cukorbetegnek lenni

Januártól magasabb társadalombiztosítási támogatási kategóriába kerülnek a cukorbetegség kezelését szolgáló készítmények, ennek következtében csökkennek a betegek által fizetett térítési díjak.

MTI Tech

Cukorbetegeknek is jó egy kis bor

Alkoholt soha nem fogyasztó cukorbetegek vércukra értékelhetően javul, ha a főétkezések alkalmával egy-egy pohár bort is megisznak az étel mellé - mutatta ki egy Izraelben végzett tanulmány.

hvg.hu Plázs

A cukorbetegség egyik formája az Alzheimer-kór?

Egy új kutatás eredményei alátámasztják azt az elméletet, miszerint az Alzheimer-kór nem más, mint a cukorbetegség egyik formája. A szellemi leépüléssel járó betegségnél az agy ugyanis nem jut elég inzulinhoz.