Elhunyt az első hazai műszíves

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Meghalt az első hazai műszíves csütörtökön kora délután - közölték a Semmelweis Egyetemen.

Az 58 éves férfin február 15-én hajtották végre beavatkozást, amelynek során keringéstámogató eszközt ültettek testébe.

A betegnél február 27-én váratlan szövődményként szívburki vérzés lépett fel. Minden rendelkezésre álló lehetőséget felhasználva sem tudták "a diffúz és masszív" vérzést megszünteti, annak intenzitását sikerült csak csökkenteni - mondta Szabolcs Zoltán, a műszívprogram vezetője.

A szövődmény következtében a két nap alatt fokozatosan sok szervi elégtelenség lépett fel, a végén már csak a beteg szíve dolgozott hibátlanul "a műszív jó funkciójának" köszönhetően. "Az erőfeszítések ellenére, ma a kora délutáni órákban a beteget elveszítettük" - fogalmazott Szabolcs Zoltán. 

A beteg állapota - mint mondta - keddig fokozatosan javult, a vesefunkció teljesen visszatért a műszívnek köszönhetően. A szívelégtelenség miatt korábban gyengébb vérellátású szervek közül a máj funkciója nem rendeződött megfelelően. 

"Minden reményünk, okunk megvolt arra, hogy a páciens megfelelően stabil keringési viszonyok között tudja megvárni azt a pillanatot, amikor a számára megfelelő donorszív jelentkezik, és a végleges szívbeültetést el tudjuk végezni" - tette hozzá. 
 
Merkely Béla, az SE Kardiológiai Központjának vezetője arról beszélt, hogy a súlyos szívelégtelenségben lévő betegnek az egyetlen esélyt a műszív adta meg ahhoz, hogy esetleg egy donorszívet nyerjenek, és a beteg életét hosszútávon megmentsék. Ez a donorszív, aktív keresés ellenére nem érkezett meg.

Mint magyarázta, a szívelégtelenség nagyon súlyos betegség, valamennyi szerv működését fokozatosan rontja. A műszív beültetéskor az orvosok abban reménykednek, hogy a jó vérellátással a szervek működése fokozatosan helyreáll. A betegnél a máj funkciója nem tért vissza teljes egészében, és ez a szerv termeli a véralvadáshoz szükséges faktorokat, ellenfaktorokat. 
 
"Ne felejtsük el, hogy a műszív csak akkor alkalmazható, ha már nincs más lehetőség. A beteg élete egyébként nem menthető, nem adhatunk neki másképp esélyt, mint a műszívvel" - hangsúlyozta Merkely Béla, majd hozzátette: nagyon nehéz két héten vannak túl. A műszív beültetésének lehetőségét a nagyon súlyos betegek számára a későbbiekben is biztosítani kell. 

Rendelkezésre áll egy második műszívük, amelyet szükség esetén, végső megoldásként újra igénybe vesznek majd. Előre viszont nem készülnek a műszív beültetésére - jegyezte meg. Közölték, a statisztikák szerint a műszíves betegek fele tudja megvárni a donorszerv megérkezését. 

Az 58 éves férfin február 15-én hajtották végre beavatkozást, amelynek során keringéstámogató eszközt ültettek testébe. A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg mobilizálható, vagyis idővel, a betegágyat elhagyva, képes alapvető teendőit ellátni maga körül, így nagyobb eséllyel tudja megvárni a hetek vagy akár hónapok múlva érkező donorszívet.

Az orvosok korábban elmondták, hogy eddig azért nem alkalmazták ezt az eljárást, mert nem volt rá pénz, illetve nem volt megfelelően felkészült orvoscsapat.