szerző:
travelline.hu

A városnéző túrák legtöbbje azonban nem annyira a nevezetességekre, mint...

A városnéző túrák legtöbbje azonban nem annyira a nevezetességekre, mint inkább a vásárlásra összpontosít. A látogatóknak rövid időt engednek, hogy megtapasztalják a Tiltott Város nyugalmát, azután elviszik őket a Nagy Falhoz és a Tiananmen térre, majd gyorsan átszállítják a turistákat Gyémánt piacra és a Selyem utcára, hogy minél több pénzt költsenek.

A császárság nagyszerű alkotásai mellett Pekingben megtalálhatók olyan neves világmárkák utánzatai is, mint amilyen a Gucci, Marc Jacobs vagy Tiffany, amelyeket az eredeti ár töredékéért lehet megvásárolni. Alig van  ember, aki e kísértésnek képes ellenállni. A vásárlást rendszerint pekingi kacsa vacsora követi.

Nem mindenki kedveli azonban az efféle pekingi kirándulásokat, de a főváros számukra is kínál különleges, olcsó alternatívákat.

Kína leghíresebb rock sztárja, Cui Jian, egész életét Pekingben töltötte, és soha nem küldené látogatóit a Nagy Falhoz vagy a Tiltott Városba.

- Nem nagyon izgat a királyság kultúrája, nem érdekelnek az olyan dolgok, amelyek azt mutatják, hogy valaha itt volt a legnagyobb királyi város – mondja a veterán rockzenész, aki tavaly Sanghajban a Rolling Stonesszal adta elő a Wild Horsest. – A Nagy Falról pedig az a véleményem, hogy túl sokan haltak meg az építése során.

Cui ehelyett inkább a 798-as művésznegyed különleges hangulatát ajánlja a látogatók figyelmébe, amely a főváros keleti, Dashanzi kerületében található. Az 1950-es években épült ipari területet bohém oázissá alakították át, ahol galériákat, kávézókat, könyvesboltokat, szabadtéri szobrokat talál a turista, a régi gyárfalakat pedig mindenhol graffitik borítják.


Feng Ling, művész és divattervező a Kína déli részében levő Chengduból költözött ide, nyitott egy stúdiót a 798-as negyedben, és vett egy házat a kertvárosban. Rendszeresen jár az At Caféba, ahol fantasztikus vörös borokat szolgálnak fel, és olasz konyha remekeit fogyaszthatja, valamint művészeti alkotásokban gyönyörködhet.

Meg sem fordul a fejében, hogy 15 itt eltöltött év után elköltözzön Pekingből, mivel az itteni, valódi kozmopolita hangulatot alkotáshoz különösen megfelelőnek tartja.
- A világ minden tájáról találkozhatsz itt emberekkel – mondja Feng.

A veterán rocker, Cui szerint a 798-as negyed Peking új központjává vált.

Gyermekkorának Pekingjét szerinte a színész-rendező Jiang-Wen 1994-ben készült filmje, az „In the Heat of the Sun” mutatja be legjobban, amely egy fiatal felnőtté válásáról szól, ám az a város már a múlté.

A korszak udvarai, régi sikátorai, csilingelő kerékpárcsengői és a politikai káosz helyett ma mindenhol láthatjuk a gyorsan fejlődő gazdaságot, elegáns irodaépületekkel, felhőkarcolókkal, csillogó bevásárlóközpontokkal és viszonylagos társadalmi stabilitással.

Jonathan Spence történész és író Pekinget a Manchu rezsim szemén keresztül látja, amely 1644-ben elvette a várost a felkelő parasztoktól, majd a császárság fővárosává tette. Véleménye szerint a XX. században tettek erőfeszítéseket arra, hogy a városközpontot „visszavegyék” a császároktól és a bürokratáktól, és visszaadják az átlagembereknek, de később mindez jelentőségét vesztette az ország esztelen, gazdagság utáni hajszájában.

- Ma pontosan láthatjuk, hogyan sikerült a központi tervezésnek a városi lakóterületek nagy részét tönkretenni – mondja Spence.

Wu Jianxinnek kínai teaboltja van Bostonban és saját borklubja Pekingben. A férfi Houhai közelében nőtt fel, amely valaha csendes, nyugodt tóparti negyed volt, ma azonban már mindenhol a turisták számára létesült zajos bárokat, csónakkölcsönzőket lehet látni.
Ha mostanában hazalátogat, szeret végigsétálni a Baiyun Guanon, vagy elidőzni a Fehér Felhő nevű taoista templomban, amely még magán hordozza a dinasztia báját, és nem árasztottak el a turisták. Csodálatos hely, hogy egy békés délutánt töltsön el itt az ember. A 800 éves öreg templomban gyakran tartanak ceremóniákat, amelyeket taoista szerzetesek celebrálnak, mivel itt található a kínai taoista szövetség központja is.

Lin Jing dizájner szeret a Nanluoguxiangban sétálni, amely Peking belvárosában található. A negyed régi, és jól karbantartott utcáin mindenütt bárok, szállodák és butikok nyíltak az elmúlt néhény évben, de a környék még ma is őrzi közvetlen, barátságos hangulatát.

- Nagyon kedves környék ez, ahol még láthatjuk a régi Pekinget, és találhatunk néhány igazán jó és olcsó éttermet – magyarázza Lin.

A Nanluoguxiangban vásárlók számára kötelező ellátogatni a Plastered 8 alatti póló üzletbe, amelyet egy brit állampolgár nyitott. A bolt különleges, polgárpukkasztó pólókat árusít, amelyek ajándéknak is kitűnőek.

Ha valaki igazán szokatlan élményre vágyik, annak a Plastered tulajdonosa és kreatív „diktátora”, Dominic Johnson-Hill a Jindian Consignment Shopot ajánlja.
Itt biztosan nem talál a látogató kitömött plüss pandákat, evőpálcikákat vagy sárkányokat, de vásárolhat 1970-es évekből származó Flying Pigeon kerékpárt, 80-as évekbeli sztereót, régi buszjegyeket és szép, régi órákat.

A Nali Mallon a Sanlitun bárnegyedben rengeteg kis butik árusít ruhákat, cipőket és ékszereket. Nyugodtan lehet alkudni is! A készlet általában a helyi tervezők kínálata, amelyhez jön még néhány import termék, és az elmaradhatatlan olcsó utánzatok.

Pekinget legkényelmesebben taxival járhatja be az utazó, de nem szabad elfelejteni, hogy ezzel mi is hozzájárulunk a város levegőjének szennyezéséhez. Használjuk inkább a földalattit, vagy rövidebb utakra intsünk le egy „sanluche”-ot, azaz három kerekű riksát.


A szomszédos tartományokból, Shanxiból és Anhuiból ingázók kerékpárjukkal is behozzák a turistát a városba. Egy ilyen út kellemes és olcsó, csupán 1,30 dollárba kerül.

A pekingi kormány néhány évvel ezelőtt beszüntette új riksa engedélyek kiadását, a legtöbb tehát illegálisan működik, a rendőrség azonban rendszerint szemet huny felette, különösen, ha külföldit szállítanak.

Bár Peking elég szabályos alapterületen fekszik, egyetlen rövid látogatás alatt elég nehéz minden fontos helyre eljutni.

Érdemes először a Beijing Tervező és Kiállító Központba ellátogatni, amely első hallásra talán unalmasnak tűnhet, de igazi meglepetéssel szolgál. A Központban a város 300 négyzetméter alapterületű, kicsinyített mását sétálhatja körül a látogató.

Ha már belefáradtunk a makett vagy a valódi város bejárásába, térjünk be egy masszázsra a Keleti Taipan Masszázs & Fürdőbe. E hong kongi tulajdonú üzletlánc tiszta, megbízható és nyugodt hely. A városban négy üzlettel rendelkezik.

A masszőrök rendszerint vidéki fiatalok, akiket magas szinten képeztek ki e mesterség fortélyaira. Az egyik masszőr, aki nem árulta el a nevét, elmondta, hogy legtöbbjük 40 percet kerékpározik minden reggel egyszerű szállásától a szalonig, ahol a 19 dolláros masszázs árából mindössze 3 dollárt kapnak fizetségként.

A Taipanban ingyenes üdítőket és szendvicseket is felszolgálnak a vendégeknek, akik arcmasszázst, valamint manikűr és pedikűr szolgáltatást is kérhetnek. A Taipan nem álcázott szex masszázs szalon, bár Pekigben számos ilyen intézmény is található.

Az éjszakai élet kedvelőinek a rock sztár Cui a New Get Lucky Bárt, a Nameless Highlandet és a CD Cafét ajánlja.

Végezetül, Cui véleménye ellenére, mindenkinek látnia kell a Nagy Falat, amelynek igen szép része húzódik Mutianyu közelében. A fal már önmagában is lélegzetelállító építmény, de itt különösen lenyűgöző a friss levegő és a várostól északra húzódó hegyek látványa.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
John Wick legyőzte a Bosszúállókat

John Wick legyőzte a Bosszúállókat

Sorra vágta ki az autók katalizátorait több magyar városban egy férfi, most letartóztatták

Sorra vágta ki az autók katalizátorait több magyar városban egy férfi, most letartóztatták

Kurz: A Strache-videónak büntetőjogi következményei is lehetnek

Kurz: A Strache-videónak büntetőjogi következményei is lehetnek

Nagyon belehúzott az urándúsításba Irán

Nagyon belehúzott az urándúsításba Irán

112 988 hacker érzékeny adatai kerültek ki a netre, börtön várhat rájuk

112 988 hacker érzékeny adatai kerültek ki a netre, börtön várhat rájuk

Elhalasztották egy súlyosan beteg pécsi férfi kilakoltatását

Elhalasztották egy súlyosan beteg pécsi férfi kilakoltatását