10 tipp hogyan telefonáljunk külföldről olcsóbban

10 tipp hogyan telefonáljunk külföldről olcsóbban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
travelline.hu

Utazás előtt érdemes felkeresnünk a telefonszolgáltatónkat, hogy alaposan kifaggassuk...

Utazás előtt érdemes felkeresnünk a telefonszolgáltatónkat, hogy alaposan kifaggassuk őket a roamingdíjakról. A legfontosabb tudnivalók ma már rajta vannak a honlapokon is, de célszerűbb inkább a személyes találkozást választani, hiszen minden turistának megvannak a maga speciális igényei és gondjai, a felmerülő kérdéseket pedig jobb élőszóban tisztázni. 

2007 augusztusától az Európai Unión belüli tarifák egységesültek, így ha tagállamok között utazunk, viszonylag egyszerű dolgunk van, hiszen a három nagy hazai mobilszolgáltató – mint az alábbi táblázat is mutatja –  körülbelül azonos díjszabással dolgozik:

Szolgáltató   Külföldről
Magyarországra
Külföldön     belülFogadott     hívásKüldött    SMS
T-Mobile144 Ft/perc144 Ft/perc70,80 Ft/perc78 Ft/db
Pannon144 Ft/perc144 Ft/perc70,80 Ft/perc96 Ft/db
Vodafone144 Ft/perc144 Ft/perc70,80 Ft/perc94,80 Ft/db


Az Unión belüli mobilozásnál csak az elküldött SMS-ek díjában mutatkoznak eltérések, a fogadott rövid szöveges üzeneteknél a tarifák viszont megint csak egységesek: ez valamennyi szolgáltatónál ingyenes, ezért nem is nyitottunk neki külön oszlopot. A Nemzeti Hírközlési Hatóság világhálós oldalán (www.tantusz.nhh.hu) akár össze is hasonlíthatják a különféle szolgáltatások árait. 

Ha a fenti díjakat még így is soknak tartják, és spórolni akarnak, fogadják meg az alábbi jó tanácsainkat:

1. A táblázatból is kitűnik, hogy a fogadott hívások díja a legolcsóbb, célszerű tehát a szeretteinkkel, ismerőseinkkel visszahívatnunk magunkat, ha beszélgetni szeretnénk velük. Az EU-n túlra utazva a különbség még szembetűnőbb, egy hívás például az USA-ból 500 forintunkba kerül, ám ha mi vagyunk a fogadó fél, akkor „csupán” 150-be, ami egyáltalán nem mindegy. Ha az otthoniak akarnak közölni velünk valamit, jobb, ha SMS-t küldenek, mert annak a fogadása ingyenes.

2. Külföldi tartózkodásunk idején mellőzzük a hívásátirányítást, mert azért kétszeres díjat kell fizetnünk: egyrészt a fogadásért, másrészt pedig a továbbításért. Ha teljes csöndet szeretnénk a nyaralás alatt, a szolgáltatónktól kérhetjük a „roaming esetén bejövő hívástiltást” is, vagyis az összes bejövő hívás figyelmen kívül hagyását, amíg a határokon túl vagyunk.

3. Az előbbi okok miatt a hangposta-szolgáltatást se vegyük igénybe, amíg külföldön vagyunk.

4. Elutazás előtt értesítsük hozzátartozóinkat, barátainkat, ismerőseinket és üzletfeleinket (főleg azokat, akik napi rendszerességgel keresnek bennünket) arról, hogy meddig leszünk külföldön, így sok felesleges és költséges bejövő hívást már előre kiszűrhetünk.

5. Ne feledjük, hogy a hívásokat perc alapon számlázzák, telefonálás közben tehát érdemes akár az órát is figyelni, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy kitöltjük-e a perceket, vagy 1-2 másodperc „túlbeszédért” vesznek le tőlünk újabb 500 forintot.

6. A nemzetközi zöld és kék számok csak vonalas telefonról ingyenesek, illetve kedvezményesek, mobilról híva azonban normál roaming tarifát számolnak fel értük.

7. Ha külföldről nem hazatelefonálunk, hanem egy harmadik országot hívunk fel, annak a díja jelentősen eltérhet a roamingdíjunktól, az ilyen akciók előtt tehát mindenképpen érdemes tájékozódnunk.

8. Ha sokáig akarunk külföldön maradni, szerezzünk be egy ottani SIM-kártyát: ezzel olcsóbb a helyi telefonálás, és a bejövő hívásokért sem kell fizetnünk. De akár mobilt is bérelhetünk, a www.travelcell.com oldal például jó ötleteket kínál.

9. Legyünk szemfülesek, mert az internet ma már számtalan olcsóbb telefonálási lehetőségről számol be: a www.magnumbers.com oldalon például saját számot igényelhetünk külföldi tartózkodásunk idejére, amiről aztán sokkal olcsóbban beszélhetünk, de egyre elterjedtebbek az internetes alapú (úgynevezett VoIP) hívások is, amelyek szintén kevesebbe kerülnek. Nézzünk ezeknek utánuk!

10. Ha mindennap számítógép-közelben vagyunk, akkor érdemes inkább cseteleni az otthon maradt hozzátartozóinkkal, mert így akár órákon keresztül is mesélhetünk az aznap átélt élményeinkről, és nem kell félnünk a teljes anyagi csődtől.

Hozzászólások